Seimas leido pertvarkyti nacionalizuotą „Snoro“ banką

2011-11-18, 07:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas vakariniame posėdyje ypatingos skubos tvarka priėmė Finansinio tvarumo įstatymo ir lydimųjų įstatymų pataisas, kuriomis nutarta kaip vieną iš bankų sistemos finansinį tvarumą stiprinančių priemonių numatyti galimybę Vyriausybei priimti sprendimą įsteigti banką, kurio visos akcijos nuosavybės teise priklausytų valstybei.

Pagrindinio įstatymo pakeitimus palaikė 82 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 9.

Laikinasis bankas galėtų būti steigiamas, jei nebūtų galimybės greitai rasti suinteresuoto ir tinkamo privataus kapitalo banko, kuris galėtų perimti probleminio banko turtą, teises ir įsipareigojimus.

Teisės aktų priėmimo metu pasisakęs Seimo narys konservatorius Saulius Pečeliūnas pabrėžė, kad susidariusi situacija yra išskirtinė, todėl nėra laiko delsti, taip sukeliant netikrumo ir nepasitikėjimo atmosferą.

„Galiu tik apgailestauti, kad tuo metu, kai priiminėjome Finansinio tvarumo įstatymą, nenumatėme pasaulyje patikrintos galimybės šitaip elgtis. Užtai turime šiandien visą dieną dirbti ir tuos gyvenimo jau patikrintus mechanizmus įrašyti į savo teisinę bazę. Čia yra pagrindinė problema. Europa jau yra patikrinusi, kaip nacionalizuojant bankus reikia elgtis, tai yra pigiausias indėlininkams rezultatas“, – vakarinio posėdžio metu dėstė S. Pečeliūnas.

Priimtomis įstatymo pataisomis nuspręsta, kad laikinajam bankui bus taikomos bankų steigimą, licencijavimą, priežiūrą ir veiklą reglamentuojančio Bankų įstatymo ir kitų teisės aktų nuostatos.

Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad laikinasis bankas turėtų būti įsteigiamas ir veiklą pradėti kaip galima greičiau, įstatymo pakeitimais nustatyta, kad laikinajam bankui įsteigti nebus reikalingas Bankų įstatyme nustatytas leidimas įsteigti banką. Tai, ar laikinasis bankas atitinka leidimui įsteigti banką nustatytus reikalavimus, bus įvertinama laikinajam bankui išduodant banko licenciją.

Be to, nutarta nustatyti, kad Lietuvos bankas, spręsdamas klausimą dėl banko licencijos išdavimo laikinajam bankui ir vertindamas laikinojo banko atitikimą reikalavimams, turės atsižvelgti į laikinojo banko įsteigimo tikslus, įsteigimo ir numatomos veiklos aplinkybes; taip pat išduodamas licenciją, esant reikalui, galės nustatyti terminą, kuris negalės būti ilgesnis kaip 3 mėnesiai, per kurį laikinasis bankas privalės įvykdyti visus leidimui įsteigti banką ir banko licencijai gauti nustatytus reikalavimus.

Pagal teisės aktų pakeitimus laikinasis bankas veiks laikinai - dvejus metus su galimybe pratęsti veiklą trejiems metams. Praėjus įstatymo nustatytam terminui, banko akcijų nepardavus ar banko turto ir įsipareigojimų neperleidus kitam privataus kapitalo pagrindu veikiančiam bankui, laikinojo banko veikla turės būti nutraukiama, jis teisės aktų nustatyta tvarka turės atsiskaityti su kreditoriais ir būti likviduotas.

Priimtais Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymo pakeitimais nustatyta, kad draudimo įmonė galės dalyvauti banko turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimo kitam bankui finansavime, apmokėdama steigiamo laikinojo banko akcijas ir (arba) pervesdama lėšas (kompensaciją) už probleminio banko turtą, teises ir įsipareigojimus perimančiam laikinajam arba kitam bankui.

www.lrt.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24