Į euro zonos problemas ragina nežiūrėti apokalipsiškai

2011-11-15, 13:24
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Į euro zonos problemas ir perspektyvas nereikėtų žiūrėti taip apokalipsiškai, teigia Premjeras Andrius Kubilius.

„Europa ne vieną kartą yra perėjusi per pakankamai sudėtingas krizes ir iš tų krizių išeidavo labiau apsivienijusi, labiau konsoliduota. Tad   ir šiuo atveju, manau, kad tas sukrėtimas, kurį dabar patiria euro zona, turėtų sutelkti Europos lyderius, didžiųjų valstybių vadovus ieškoti reikšmingų sprendimų“, – Lietuvos radijui antradienį kalbėjo jis.

Anot Vyriausybės vadovo, keletą pastarųjų metų sekant krizės bangas, tenka pastebėti, kad didžiausia problema, kuri reikalauja neatidėliotino sprendimo, dažniausiai būna biudžeto deficito, bet politinės valios deficito problema.

„Tose šalyse, kurios nesugeba įrodyti, kad jos gali įveikti politinės valios deficito problemos, jos susilaukia labai staigaus nepasitikėjimo finansų rinkose ir iš to kylančių kitų finansinių ir ekonominių problemų. Taigi politinės valios deficito problema yra pati aštriausia daugeliu atvejų ir ji iškyla ir visos ES lygiu.

Pastaruoju laikotarpiu ES lyderiai ėmėsi demonstruoti pastangas ryžtingiau spręsti problemas, ko tikėjomės per visus pastaruosius pusantrų ar porą metų, kai Graikijos problema niekaip nesisprendė. Bet tos lyderystės ir politinės valios nėra per daug, siekiant spręsti tas susikaupusias problemas“, – sakė A. Kubilius.

Jis pripažino, kad nerimo ženklų euro zonoje, ypač pietinėje Europos dalyje yra nemažai.

„Mes tai atidžiai stebime, siekiame taip tvarkyti savo finansus, kad besiklostant bet kokiam scenarijui Europoje mes būtumėm mažiausiai skaudžiai paliečiami, nors išvengti pasekmių, jei kokios didesnės problemos kiltų euro zonoje, nepavys, be abejo, tai ir mus palies“, – tvirtino Premjeras.

Didžiausios Europos Sąjungos ekonomikos Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pareiškė, kad šis laikotarpis Europai gali būti sunkiausias nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. taip pat pridūrė bijanti, kad jeigu žlugs euras, žlugs ir Europa.

Lietuvos radijas ir www.lrt.lt  
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24