Nuostolingą pašto paslaugą siūlo atskirti

2011-11-15, 06:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rengdamasi liberalizuoti Lietuvos pašto rinką, Susisiekimo ministerija siūlo atskirti nuostolingiausią pašto paslaugą – regioninės spaudos platinimą.

Jos nuostolius norima kompensuoti atskira biudžeto eilute, o paslaugai tiekti skelbti konkursus.

Privatūs spaudos platintojai sako kol kas negalvojantys imtis nuostolingos paslaugos, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Lietuvos paštui užkrauta privaloma regioninės spaudos platinimo paslauga šiai bendrovei kasmet atsieina apie 15 mln. litų nuostolių. Dalį jų, kad rajonų laikraščių prenumeratos kainos nekiltų, valstybė leidėjams dengia iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo, tačiau dalis lieka ir paštininkams.

Nuo 2013-ųjų Lietuvos pašto rinką ketinama liberalizuoti, todėl Susisiekimo ministerija norėtų vien nuostolius nešančią veiklos rūšį atskirti – įstatymu ją pripažinti viešuoju interesu, kurį bent iš dalies finansuotų valstybė.

„Mūsų įsitikinimu, kur kas skaidresnis ir aiškesnis būdas būtų toks, kad valstybė biudžete numato tam tikrą dalį lėšų, yra skelbiamas konkursas, kuriame gali dalyvauti visi universalios paslaugos tiekėjai. Tie, kurie šitą konkursą laimi (Lietuvos paštas irgi dalyvautų tame konkurse) teikia numatytą laiką tą paslaugą, nuostolingą paslaugą, ir tą nuostolį valstybė iš savo biudžeto dengia“, – aiškino susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Anot ministro, jei šiai paslaugai valstybė skirtų biudžeto lėšų, paštas galėtų net sumažinti savo tarifus, ką jau keletą metų daro savo sąnaudų sąskaita.

Be to, E. Masiulio nuomone, skiriant paramą leidėjams iš Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondo, būna sunku sukontroliuoti, ar pinigai išleisti prenumeratai piginti, ar kitiems tikslams.

Leidėjai sutinka – regionų spaudos finansavimas atskira biudžeto eilute būtų kur kas skaidresnis, tik abejoja, ar kas įstengtų perimti Lietuvos paštui įprastas platinimo funkcijas.

„Jeigu jau per tiek metų nesusikūrė jokios tarnybos ir nieko neatsirado, tai ir dabar, manau, kad atsiradęs naujas žaidėjas rinkoje, jeigu jis ir susigundytų tuo kompensavimu, nėra jokių garantijų, kad jis nepamestų, išliktų. Šiandien ta infrastruktūra, kurią turi sukūręs Lietuvos paštas, yra pati tikslingiausia prenumeratos pristatymui“, – teigė Nacionalinės laikraščių leidėjų asociacijos pirmininko pavaduotoja Ramutė Šimukauskaitė.

Privatūs spaudos platintojai nesiryžo prognozuoti, ar net Vyriausybei skyrus finansavimą, jie imtųsi platinti ir regionų spaudą. Esą tam tikrai reikia didžiulės infrastruktūros.

Regioninės spaudos leidėjų nuomone, šios spaudos pristatymą įstatymu pripažinus viešuoju interesu, jiems nebereikėtų sėdėti ant parako statinės, kiekvienų metų pabaigoje spėliojant, kiek brangs prenumerata.

Taisyti Pašto įstatymą Susisiekimo ministerija siūlo jau priimant kitų metų biudžetą. Visų 15 mln. litų iš 2012-ųjų metų biudžeto ministras tikrai nesitiki, tačiau sako, kad šios paslaugos nuostolius nukėlus nuo Lietuvos pašto pečių, jau kitąmet bendrovė dirbtų pelningai ir galėtų sėkmingai konkuruoti ir liberalioje pašto rinkoje.

Aurelija Malakauskaitė
LTV „Šiandien“
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24