Spausdinti šį puslapį

Kaip tapti vienam iš 3% laimingųjų, kurie Lietuvoje įkūrė verslą?

2018-11-15, 10:42
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Kaip tapti vienam iš 3% laimingųjų, kurie Lietuvoje įkūrė verslą? Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Daugelis žmonių dažnai pasvajoja apie savo verslo kūrimą, tačiau iš tikrųjų to imasi ne kiekvienas. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų pradžioje Lietuvoje iš viso buvo registruota virš 83.000 veikiančių mažųjų ir vidutinių įmonių. Tuo tarpu gyventojų skaičius siekė apie 2.800.000, t. y. tik beveik 3% lietuvių įkuria savo verslą (proporcingai skaičiuojant vieną įmonę vienam asmeniui). Kaip pakliūti į tuos 3%?

Bene pagrindinis sėkmingo verslo ingredientas – patraukli idėja, kurių paieškomis ir įgyvendinimu užsiima antrepreneriai, rašoma pranešime spaudai. Tai inovatyvūs ir verslūs asmenys, gebantys įžvelgti naujas idėjas jau esamuose kūriniuose, bei sugebantys idėją paversti verslu. Būtent tokie asmenys yra novatoriško verslo pavyzdžiai, galintys patarti, kaip tapti vienam iš 3% laimingųjų, kurie Lietuvoje įkūrė sėkmingą verslą.

Į pagrindinius klausimus apie antreprenerystę ir verslo kūrimą atsako žinomas Lietuvos antrepreneris, elektroninės prekybos meistras ir rinkodaros specialistas Tomas Mičkauskas, įkūręs visiškai skirtingus verslus, pradedant motociklų dirbtuvėmis, baigiant kriptovaliutų startuoliu ir inžinerinių brėžinių platforma.

Kaip Jūs semiatės idėjų naujai veiklai?

Idėjos dažniausiai neaplanko pačios. Tai ilgas ir nekontroliuojamas procesas: ieškant naujų įžvalgų reikia nuolat domėtis tuo, kas vyksta pasaulyje, reikia visad sekti naujas technologijas, jų pritaikymą, reikia išmanyti ar bent susipažinti su kuo daugiau dominančių sričių ir rinkų. Taip pat svarbu stebėti, ką sako rinkų lyderiai, ekonomistai. Idėja gali aplankyti bet kada, tik reikia būti tam pasiruošus. Manau, kad pradėti domėtis reiktų nuo to, kas būsimą verslininką labiausiai žavi ir tuomet ieškoti pritaikomumo daugiausiai potencialo turinčiose srityse, kaip blockchain technologijos. Svarbiausia antrepreneriui matyti skirtingų sričių „bendradarbiavimą“, sukuriant novatorišką pasiūlą būsimiems klientams.

Turiu verslo idėją – kas toliau?

Kad ir kaip nepopuliariai nuskambėtų – turint idėją reikia ją „šlifuoti“. Ne visos idėjos gali būti įgyvendintos ir tikrai ne visos gali būti perkamos. Pradėkite nuo paprasto klausimo sau – ar jūs pats naudotumėtės tokia preke/paslauga? Tik neklauskite draugų, nes jie tikrai sakys TAIP, o, kaip taisyklė, klientais niekad netaps.

Jeigu tikrai manote, kad jums gali pavykti – kitas žingsnis realiai apskaičiuoti potencialiais išlaidas ir pajamas. Įsivertinkite kritiškai, geriausiai dvejais scenarijais – optimistiniu ir pesimistiniu. Taip galėsite skaičiais pamatyti ar verta idėją realizuoti.

Antrepenerystė yra verslo ateitis ar tik laikinas uždarbis?

Pati sąvoka „antreprenerystė“ gali skambėti kaip hipsteriškas skolinys ar madingas pareigybių pavadinimas, bet galiu patikinti, kad verslumas ir sugebėjimas įžvelgti inovatyvias idėjas yra ir bus vertinamas visuomet. Nesvarbu ar sukursite savo verslą, ar idėjas naudosite samdomame darbe – tai yra talentas, o talentingiems žmonėms sekasi.

Na, o kiek truks ir kiek naudos atneš jūsų verslas – priklauso nuo jūsų ir nuo produkto/paslaugos. Nemanau, kad antreprenerių sukurtas verslas skiriasi nuo, pavyzdžiui, paveldėto šeimos verslo. Juk svarbiausia kokius sprendimus priimi. Vienodai lengva sužlugdyti ar užauginti abu verslus.

Sakoma, kad niekada nėra per vėlu imtis verslo. Ar tai galioja ir antrepreneriams?

Pirmiausia – aš nemanau, kad verslininku galima tapti bet kada. Kuriant verslą, ypač kūrybinį, reikia skirti labai daug jėgų ir laiko, todėl kiekvienas turėtų įsivertinti ar gali pakankamai aukotis. Būkim realistai: tiek darbdavys, tiek potencialus verslo partneris atkreipia dėmesį į tai, kiek esi „užsivedęs“, koks tavo požiūris. Tik ar tai priklauso nuo amžiaus – nežinau. Be to visuomet yra išimčių.

Kokios savybės yra būtinos, norint tapti antrepreneriu?

Tikrai labai svarbu turėti plačią pasaulėžiūrą – idėjos verslui slepiasi visur, bet tik antrepreneris, gebantis „nuskenuoti“ kūrinio inovatyvų panaudojimą kitoms sritims, gali įžvelgti verslo gyslelę arba komercinį panaudojimą. Neatsiejamai svarbus ir noras pažinti įvairiausias technologijų, mokslo, meno ir kitas sritis – būtent žinios suteikia verslininkui „supergalią“. Visos antrepreneriui būtinos savybės yra išmokstamos, reikia tik noro.

Gal turite praktinių patarimų naujiems antrepreneriams, kurie pradeda nuo 0?

Iš patirties sakau – nesiimkite visko patys. Ne veltui žmonės atskirai studijuoja finansus, atskirai reklamą, komunikaciją ir pan. Jeigu viską darysite pats – galiausiai nieko nepadarysite iki galo. Lietuvoje yra daug galimybių smulkioms įmonėms samdytis išorines įmones ir už, palyginti, nedidelę kainą gauti kokybiškas paslaugas. Kartais pigiau sumokėti partneriui, nei paskui mokėti už savo padarytas klaidas. Kalbant apie klaidas – mokykitės iš kitų klaidų. Verslininkas nėra vaikas – jam nereikia visko patirti pačiam. Šiais laikais galima lengvai rasti daug literatūros ir pavyzdžių, kur dažniausiai klysta antrepreneriai. Reikia tik skirti laiko ir rasti noro.

Kitas, labiau psichologinis patarimas, motyvuoti save nenuleisti rankų. Gali būti, kad sugalvosite unikalią idėją, bet verslas nepavyks – pasaulyje slepiasi dar milijonai idėjų! Kai kuriems pasiseka tik iš trečio, penkto, aštunto karto... Tik reikia nenuleisti rankų – sėkmė galiausiai pati suranda užsispyrėlius, kurie ir sukuria tuos 3% laimingųjų.

Komentuoti