Spausdinti šį puslapį

Kaimo sodybas pirmą kartą pasieks elektra

2011-11-14, 07:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

XXI amžiuje Lietuvoje tikimasi baigti šalies elektrifikavimą. Mat dar ne viena sodyba lig šiol gyvena balanos gadynėje, praneša LTV „Panorama“.

Varėnos rajone, Dargužių kaime gyvenantis Jonas Jakaitis sako išbandęs viską, kad jo sodyboje vakarais būtų šviesiau.  

„Iš pradžių žibalinės lempos buvo, bet smirdi labai. Kai uždegi, žibalas smirdi visur, kvėpuot neįmanoma. Paskui žvakelės ar prožektoriai būdavo. Paskui kilo idėja pasidaryti hidrojėgainę ir vėjo jėgainę. Stačiau, stačiau, paskui vėjas nulaužė“, – pasakojo J. Jakaitis.

Dargužių kaimo gyventojas sako, kad visi bandymai pačiam pasigaminti elektros, baigdavosi nemažomis išlaidomis. Todėl jau prieš dešimt metų paprašė įvesti elektrą, bet jos sulaukė tik dabar.

„Dabar atėjo laikas, Europos pinigai... Kaip iš dangaus nukrito. Dabar su didele jėga galima daug ką daryti. Perspektyva didelė. Visai kitos galimybės“, – kalbėjo jis.

Bendrovės „Lesto“ atstovai sako, kad jau šiemet įrengta arba artimiausiu metu numatyta elektros tiekimą įrengti 81 Lietuvos sodyboje.

„Rytinėje dalyje darbai vyksta 50 sodybų, realiai 32 sodybose darbai baigti. Beliko kai kur įsirengti tik vidaus tinklą. Kitas sodybas rytinėje dalyje mes planuojame pabaigti šiemet. Vakarinėje dalyje kalbama apie 31 sodybą. Čia paraiška paduota Lietuvos verslo paramos agentūrai tam, kad gautume paramą iš Europos Sąjungos lėšų ir planuojam, kad šitos sodybos bus elektrifikuotos kitais metais“, – teigė „Lesto“ elektros tinklo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas.

Rytinėje šalies dalyje esančių 50 sodybų elektrifikavimas kainuos per 4 mln. litų. Likusių 31 sodybos – apie 2,5 mln. litų. 40 proc. šių lėšų dengiama iš ES fondų. Tačiau ir po šių darbų, šalyje vis dar liks sodybų be elektros.  

„Mes žinome, kad yra keletas sodybų, kurios atitinka reikalavimus, bet dėl savivaldybių ar seniūnijų kaltės nepapuolė į tuos sąrašus. Deja, čia jau sprendimą vėl turi priimti Energetikos ministerija, kaip elgtis su tokiom sodybom ir kokiu būdų bus finansuojama“, – sakė V. Žukauskas.

Kad į sodybas nemokamai būtų atvesta elektra, būtina atitikti reikalavimus: sodyba turi būti pastatyta iki 1991 metų, joje reikia pastoviai gyventi, be to, ankščiau niekada į ją nebuvo tiekiama elektra.

Algirdas Igorius
LTV „Panorama“
www.lvcom.eu

Komentuoti