Skurstantiesiems parama maistu kitąmet dar labiau mažės

2011-11-14, 06:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Skurstantieji Lietuvos žmonės kitąmet gaus net keturiskart mažesnę Europos Sąjungos paramą maisto produktais.

Europos Komisija jau patvirtino, kad kitąmet paramai maistu iš intervencinių atsargų nepasiturintiesiems bus skirta tik per 6 mln. litų vietoj šiemet skirtų 27 mln. Nors vargingų žmonių, prašančių tokios paramos, nemažėja. Lietuvoje jų – pusė milijono.

Šiomis dienomis dalijamų maisto paketų skurstantieji skuba atsiimti paskutinį kartą šiemet. iš likusių atsargų paramą jie dar gaus sausį, praneša LTV „Panorama“.

Kitąmet keturiskart sumažėjus tam skiriamų lėšų, labdaros paketai bus itin kuklūs.

„Kai gauni 500 litų pensijos ir pragyventi vienam žmogui reikia, už butą susimokėti, tai žinot, kaip... Jei negausiu labdaros, gal dar draugų gerų bus“, – kalbėjo kalbinta moteris.

„Esam daugiavaikė šeima, o tik vienas dirba. Bent jau tikimės, kad jau vėliau paramos nereikės, kad daugiau uždirbsime patys“, – vylėsi kita pašnekovė.

Dabar pagal savivaldybių sąrašus parama maistu tenka žmonėms, kurių pajamos per mėnesį neviršija 525 litų. Tokių varguolių – beveik pusė milijono.

„Jei parama bus drastiškai sumažinta kitiems metams, tai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija svarsto galimybę tiesiog šiek tiek nuleisti atrankos kriterijų. Gauti paramą galėtų tie žmonės, kurių pajamos nesiekia 350 litų“, – teigė fondo „Maisto bankas“ direktorė Deimantė Žebrauskaitė.

Parama mažinama visų ES valstybių nepasiturintiems gyventojams. Be to, šiai programai gali būti naudojamos tik sandėliuose sukauptos atsargos, o neskiriami pinigai produktams pirkti. Lietuva skurstantiesiems galės gaminti produktų tik iš pieno miltelių atsargų.

„Yra numatyta iš pieno miltų pagaminti kondensuoto pieno, saldinto kondensuoto pieno, taip pat įvairių grūdų produktų su pieno miltų priedais, kad jie galėtų pasiekti mūsų labiausiai nepasiturinčius. Konkursas jau įvykęs“, – tvirtino Žemės ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

„Tai reiškia, kad kitais metais bus žmogui teks apie 4 kilogramus produktų paramos. Šiemet per metus buvo suteikta 40 kilogramų produktų“, – skaičiavo D. Žebrauskaitė.

Lietuva, kaip ir kitos vargingesnės šalys, prašo Europos Komisijos skirti papildomų lėšų produktams pirkti. Jei nepavyks susitarti dėl papildomo finansavimo, maisto paketus rengiamasi dalyti ne penkis, kaip šiemet, o tik du kartus.
Todėl „Maisto bankas“, kaip ir kasmet, kviečia neabejingus likti žmones ir jau kitą savaitgalį prekybos centruose paaukoti produktų varguoliams.

Salomėja Pranaitienė
LTV „Panorama“
www.lvcom.lt
   

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24