Tvirtina, kad padarė viską, jog dujų kaina būtų mažesnė

2011-11-08, 13:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Lietuva išnaudojo visus įmanomus instrumentus siekdama sumažinti Rusijos energetikos kompanijos „Gazprom“ dujų kainą. Pasak Premjero, tik bendra Europos Sąjungos pozicija gali priversti „Gazprom“ netaikyti diskriminacinių kainų.

A. Kubilius interviu Lietuvos radijui sako nematantis galimybių prašyti „Gazprom“ lengvatų Lietuvai.

„Mes išnaudojome visus instrumentus tam, kad pasiektume, jog „Gazprom“ netaikytų Lietuvai diskriminacinės dujų kainos. Noriu primint, kad dar pavasarį esame kreipęsi į Europos konkurencingumo tarnybas ir jo vėliau pradėjo tyrimą. Esame pateikę ieškinius Lietuvos teismams dėl „Lietuvos dujų“ vadovybės veiksmų negebant garantuoti sąžiningos kainos derybose su tuo pačiu „Gazprom“, – sakė A. Kubilius.
Anot Premjero, „Gazprom“ kainų politika visos Europos Sąjungos šalių atžvilgiu yra labai nelanksti.
„Mus dažnai opozicija ir kartais žiniasklaida kaltina, kad nevažiuojame su kokiais nors lagaminais į Maskvą ir ten nebandome labai gražiai šypsodamiesi pasiekti kokių nors lengvatų Lietuvai. Tenka pakartoti tai, kad matome kitų Europos šalių, ir didesnių nei Lietuva, situaciją. Ir visiškai teisi yra Prezidentė, kad tikėtis „parvežti saulę iš Rytų“ būtų visiškai neišmintinga ir neatsakinga“, – tvirtina Premjeras.
Tačiau optimizmo Vyriausybės vadovui teikia ES veiksmai.
„Europos Sąjungoje per pastaruosius kelerius metus matome, kad žymiai ryškiau formuluojamos bendros energetinės politikos nuostatos. Neatmestina, kad ateityje su trečiųjų šalių energetikos resursų tiekėjais bus deramasi Europos Sąjungos vardu.
Dar svarbiau tai, kad Europos Sąjunga labai nuosekliai siekia, kad joje būtų sukurta bendra energetikos rinka, ir tai leidžia tikėtis, kad Baltijos šalių energetinei izoliacijai panaikintinti reikalingos jungtys, tarp jų ir dujų, bus tinkamai finansuojamos Europos Sąjungos lėšomis“, – kalbėjo A. Kubilius.
Energetikos ministras Arvydas Sekmokas spalio pabaigoje taip pat pripažino, kad nebėra vilčių šiemet susitarti dėl mažesnės gamtinių dujų kainos ir atpiginti šilumą.
Jo teigimu, pigesnių dujų galima tikėtis nebent kitais metais. Esą tam įtakos gali turėti ES tyrimas dėl „Gazprom“ veiklos.


Lietuvos radijas

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24