Premjeras: mokesčiui už metano dujas – dar per anksti

2011-11-03, 07:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo įpareigota Aplinkos ministerija parengė įstatymo pataisas, numatančias apmokestinti šalies sąvartynus, didelius gyvulininkystės ūkius, taip pat miestų dumblo valymo įmones už teršimą metano dujomis. Po svarstymo Vyriausybėje, Premjeras sako, kad tokiam mokesčiui – dar per anksti.

Pasak aplinkosaugininkų, gyvulininkystė – viena didžiausių aplinkos teršėjų, skaičiuojama, kad ji išskiria daugiau nei trečdalį dėl žmonių veiklos susidarančio metano, sukeliančio šiltamio efektą.
Tad pagal Seimo šiemet priimtą Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą numatyta nuo 2015-ųjų apmokestinti šių dujų skleidėjus.
„Atsižvelgta, kad metanas, lyginant su CO2 yra 21 kartą šiltesnis, jo potencialas yra šiltesnis.Todėl ir tarifas yra didesnis nei CO2 – 870 litų už toną. Tai projekte siūlomas pradinis mokestis“, – sako Aplinkos ministerijos Ekonomikos skyriaus vedėja Živilė Liberienė.
Pagal projektą Mokestis nebūtų taikomas tiems ūkininkams ir įmonėms, kurie bus įsigiję metano dujų surinkimo įrangą ir gamins šilumą ar elektrą.
„Tos jėgainės kainuoja nemažus pinigus, tai kaip Vyriausybė numačiusi remti tokias investicijas į tokius objektus. O papildomos investicijos yra papildomi kaštai prie savikainos“, – teigia Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Sigitas Dimaitis.
„Aptarę Aplinkos ministerijos pateiktą pasiūlymą, kuris parengtas Seimo suformuluotu pavedimu, mes vis tik apsisprendėm, kad laikas nebūtų tinkamas svarstyti aplinkos taršos metano dujomis apmokestinimą“, – sako Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.
Anot Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko, kai kurios Europos Sąjungos šalys apmokestindamos šiltnamio efektą sukeliančių dujų taršą, skatina jas naudoti energijai gaminti.
Europos šalių patirtis rodo, kad biodujų jėgainę apsimoka statyti fermoje turint pusantro šimto karvių. Esą ūkininkai iš to nemažai uždirba ir neteršiama aplinka.

Salomėja Pranaitienė
LTV „Šiandien“
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24