Brangsta pasėlių draudimas

2011-10-30, 06:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Brangsta pasėlių draudimas. Ūkininkai ir draudikai prognozuoja, kad dėl to šįmet jų bus apdrausta mažiau, praneša LTV naujienų tarnyba.
Mažiau bus sėjama ir žieminių kultūrų. Juolab kol kas neaišku, kokią įmokų dalį kompensuos valstybė.
Žemdirbiai, pastaraisiais metais ypač noriai draudę savo pasėlius, dabar neskuba.  

Antrus metus nuostolingai dirbantys draudikai didina įmokas, ypač – žieminių augalų. Pasak jų, pavyzdžiui, vien tik už iššalusius pasėlius pernai teko sumokėti beveik septynis kartus daugiau išmokų nei kad gavo įmokų.
„Viskas priklauso nuo to, kurioje vietoje žemdirbys ūkininkauja ir kokias sąlygas jis renkasi. Tad draudimo įmoka maždaug gali padidėti nuo 10 iki 50 procentų. Kai kuriems, aišku, gali padidėti ir iki dviejų kartų“, – teigė „Vereinigte Hagelversicherung VVaG“ filialo „VH Lietuva“ vadovas Algimantas Navickas.
Be to, žemdirbiai patys turės sumokėti visą įmoką ir tik vėliau gaus kompensaciją iš biudžeto. Iki šiol ūkininkai mokėdavo pusę sumos, kitą dalį patys draudikai atsiimdavo iš valstybės.
Kokia dalis įmokų bus kompensuojama, kol kas neaišku. Anot žemės ūkio ministro Kazimiero Starkevičiaus, kitąmet tam bus skirta 12 milijonų litų.
„Gali būti, kad ne 50 proc. kompensuosime, gali būti ir 40 proc. Bet draudikai siūlo ir lanksčią sistemą, kaip ir draudžiant mašinas, galima rinktis variantus. Galima rinktis brangesnį ar pigesnį variantą ir bus kompensuota atitinkamai“, – sakė ministras.
Griežtėja ir kitos sąlygos. Rapsus bus galima apdrausti tik su javais, nebus draudžiamas rapsų išgulimas ar laukuose stovinčio vandens padaryti nuostoliai. Žemės ūkio rūmai dar ketina derėtis su draudikais, tačiau prognozuoja, kad ūkininkai žieminių augalų ateityje sės mažiau.
„Kitas dalykas, be abejo, galbūt ūkininkai šiek tiek labiau pradės žiūrėti rinkdamiesi veisles. Galima sutikti ir su tuo, kad eilę metų buvo palankios, šiltos žiemos, ir labai sėkmingai peržiemojo mūsų žiemkenčiai. Tuomet labai daug sėklų, įvežtų iš kitų šalių, pietų šalių, sakykim, Prancūzijos, kur klimato sąlygos gerokai skiriasi nuo mūsų“, – tvirtino Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andrejus Stančikas.
Žieminius pasėlius žemdirbiai gali apdrausti iki lapkričio vidurio. Draudikai neabejoja, kad padidėjus įmokoms ir sugriežtėjus sąlygoms, pasėlių šįmet bus apdrausta kelis kartus mažiau.

Jūratė Anilionytė, Giedrius Vitkauskas
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24