Dėl skolos pareigūnai turės teistis atskirai

2011-10-25, 15:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad su valstybe besibylinėjantys statutiniai pareigūnai dėl nesumokėtų darbo užmokesčio dalies turės teistis atskirai. Pareigūnų profsąjungos perspėja, kad jau teismų duris varstantys pareigūnai nesumokėto darbo užmokesčio gali ir neatgauti, praneša LTV Naujienų tarnyba.

Dėl statutiniams pareigūnams nesumokėtos atlyginimo dalies teismuose ginčijamasi jau kelerius metus.
Nepriemokos susidarė dėl įstatymo, galiojusio iki 2009-ųjų, – pareigūnams nebuvo mokami priedai už viršvalandžius ir darbą šventinėmis dienomis, jei priemokų suma viršydavo 70 proc. pagrindinio atlyginimo.
Konstitucinis Teismas įstatymą pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai, todėl kelios dešimtys statutinių pareigūnų dėl skolos kreipėsi į Administracinį teismą.
Šis suabejojo kaip turi taikyti Konstitucinio Teismo išaiškinimą, tad vėl kreipėsi į Konstitucinį Teismą.
Pastarasis antradienį paskelbė, kad dėl pareigūnams neišmokėtų priedų teismai turi spręsti kiekvienu atveju atskirai.
„Konstitucinis Teismas ne kartą yra pasisakęs, kad jis nesprendžia teisės aktų taikymo klausimų. Taip pat kad tokius klausimus sprendžia institucija, turinti teisę taikyti teisės aktus. Šiuo atveju teismas arba kitos institucijos“, – sakė Konstitucinio Teismo pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis.
Pareigūnų profsąjungos primena, kad valstybė statutiniams pareigūnams už nesumokėtą atlyginimo dalį skolinga per 10 mln litų.
„Situacija yra sudėtinga, kadangi iš esmės į teismus kreipėsi ne visi pareigūnai, dalis pareigūnų, kaip ir visais atvejais, užima tiesiog laukimo poziciją. Dabar kyla klausimas, kaip gi bus, kaip elgsis administraciniai teismai“, – kalbėjo Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.
„Priklausys dabar nuo konkrečių teismų. Nes Konstitucinis Teismas pasakė, kad konkrečiu atveju teisę taikantis subjektas – teismas ar kiti, turintys teisę priiminėti sprenimus, – turi nuspręsti, kaip turėtų būti. O Vyriausybė ar tuos pinigus paskaičiuos, ar ne, bet kokiu atveju rezerve juos reikia turėti“, – mano Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.
Pareigūnų profsąjungos piktinasi, kad valstybė, versdama pareigūnus varstyti teismų duris, bando sutaupyti lėšų – esą dalis pareigūnų išeis į pensiją, dalis – išsigąs kelerių metų teismų maratonų ir tiesiog atsisakys bylinėtis.
Dabar priedų ribojimai už viršvalandžius ar darbą per šventes netaikomi.

Giedrius Vitkauskas
LTV naujienų tarnyba
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24