L. Graužinienė: euro įvedimui mes nepasiruošę

2014-01-08, 18:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Pirmininkė, Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė kartoja, kad Lietuva dar nėra pasiruošusi, kaip planuoja, nuo 2015 m. įsivesti eurą.

L. Graužinienė teigia nesanti euro priešinininkė, bet euro įvedimui šalyje turi būti parengta tinkama socialinė ir finansinė aplinka.

"Taip, mes nepasiruošę. Mes milijardą skolingi pensininkams, nesutvarkyta darbo apmokėjimo sistema, Lietuvoje per daug valstybės tarnautojų, turime susitvarkyti viešąjį sektorių ir sumažinę viešojo sektoriaus išlaidas, kalbėti apie euro įvedimą". - Lietuvos ryto televizijos laidai "Lietuva tiesiogiai" trečiadienio pavakarę sakė Seimo vadovė.

Kalbėdama apie per krizę sumažintų pensijų kompensavimą, L. Graužinienė teigė, kad tam šiais metais reiktų per 168 mln. litų. Sumažintos pensijos, esą galėtų būti kompensuojamos iš viršplaninių ar ministerijose sutaupytų lėšų. Anot L. Graužinienės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pernai sutaupė apie 11 mln. litų, Seimas iš pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai - beveik 1 mln. litų.

"Taigi iš kiekvienos ministerijos sugrįžę pinigai jau yra pirmoji pradžia ir mūsų skaičiavimais, (...) metų gale galime surinkti apie 100 mln., jeigu nebus išmokėta premijoms ar dar kam nors kitam", - sakė L. Graužinienė.

Politikė paminėjo, kad pavyzdžiui, Finansų ministerijoje yra laisvų etatų, liko 50 mln. litų. Kaip vieną iš pensijų kompensavimo šaltinių L. Graužinienė įvardijo "Sodros" paskolų refinansavimą.

Trečiadienį pensijų kompensavimo mechanizmą sprendė į pirmąjį posėdį susirinkusi Pensijų kompensavimo darbo grupė, kuri savo sprendimą ketina pateikti vasario viduryje.

Pagal Seimo nutarimą Vyriausybė pensijų kompensavimo mechanizmus turėtų pateikti iki kovo 1 dienos. Pensijos dėl ekonominės krizės praėjusios kadencijos Seimo sprendimu buvo sumažintos 2010-2011 metais.

Skaičiuota, kad joms kompensuoti prireiks per milijardo litų. 2013 m. lapkričio duomenimis, senatvės pensijų gavėjų yra 599,4 tūkstančio.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24