Seimas po pateikimo pritarė mokesčių reformos įstatymų projektams

2018-06-05, 15:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Seimas po pateikimo pritarė mokesčių reformos įstatymų projektams © Scanpix / AFP / Petro Maluko nuotr.

Nors ir pažėrė nemažai kritikos, Seimo nariai balsavimu po pateikimo pritarė visiems mokesčių reformos ir šešėlinės ekonomikos mažinimo įstatymų projektams, kuriuos pristatė finansų ministras Vilius Šapoka. Toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose.

Už gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimą balsavo 52, prieš - 28, susilaikė 15 parlamentarų.

Už Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimą balsavo 56, prieš - 12, susilaikė 27 parlamentarai.

Už Akcizų įstatymo pakeitimą balsavo 66, prieš - 1, susilaikė 22 parlamentarai.

Už Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus balsavo 68, prieš - 4, susilaikė 25 parlamentarai.

Už Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimo projektą balsavo 70, prieš - 2, susilaikė 17 parlamentarų.

Už Viešųjų pirkimų, Labdaros ir paramos, Pridėtinės vertės mokesčio ir Pelno mokesčio įstatymų pakeitimų projektus balsavo 69, balsų prieš nebuvo, susilaikė 14 parlamentarų.

„Mokesčių sistemoje pamatas - pasitikėjimas valstybe. Mokesčius moka tie, kas pasitiki valstybe, dėl to siūlome aiškų trimetį planą, kad aplinka būtų aiški ir rodanti kryptį“, - kalbėjo V. Šapoka.

Pasak V. Šapokos, kai kas padaryta jau pernai, bet dar daug reikia padaryti.

„Šiandien matome, kad interesų daug ir įvairių. Kažkam gali kilti pagundų iškelti vienos ar kitos suinteresuotos grupės interesus aukščiau kitų. Bet namą statome ateičiai, ir turime sutarti dėl bendrų interesų, nes patraukus vieną sieną, namas sugrius. Kviečiu tą namą pastatyti kartu, ir nebandyti jo sugriauti“, - posėdyje šnekėjo V. Šapoka.

Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas ministro klausė, kodėl yra norima „po truputį pabarstyti visiems“, o ne pasirenkama viena sritis - pavyzdžiui, medikai, ir jiems nepadidinamas atlyginimas ženkliai.

„(Tai būtų - ELTA) išskyrimas vienos suinteresuotos grupės, kaip jau sakiau anksčiau (...)“, - atsakė V. Šapoka.

Kalbėdamas apie siūlomą naują nekilnojamojo turto (NT) mokestį, V. Šapoka sakė, kad tai užkirs naujo NT burbulo formavimuisi.

„Kai sprogo ankstesnis burbulas, pasekmes dar iki dabar jaučiame“, - sakė ministras.

Į klausimą, ar padidinus akcizą tabakui nepadidės kontrabanda iš kaimyninių šalių, V. Šapoka sakė, kad 6 proc. akcizo padidinimas esminio poveikio nepadarys.

„Tačiau reikia intensyvinti pastangas kovoje su kontrabanda - su tuo visiškai sutinku“, - sakė ministras.

Finansų ministras parlamentarams antradienio Seimo posėdyje pristatė siūlomus pakeitimus.

Mokesčių srityje siūloma nuosekliai didinti ir išplėsti neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymą iki 2,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) 2021 m. NPD šiuo metu yra 380 eurų per mėnesį, naujoje sistemoje atitikmuo būtų 280 eurų. NPD dydis 2020 metais bus padidintas iki 370 eurų, 2021 metais - 470 eurų.

Taip pat siūloma 2 proc. punktais visiems gyventojams sumažinti socialinio draudimo mokestį (siejant su pasiūlyta pensijų sistemos reforma).

Bus sujungtos darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokos (išskyrus nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų įmokas), bazinę pensiją atitinkančią socialinio draudimo įmokos tarifo dalį įtraukiant į gyventojo pajamų mokesčio (GPM) tarifą.

Nuo kitų metų taip pat siūloma įvesti „Sodros“ įmokų „lubas“, kurių dydis per 3 metus nuosekliai mažės: 2019 m. - 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) per metus, 2020 m. - 84 VDU per metus, 2021 m. - 60 VDU per metus. Tai reiškia, kad 2021 m. įmokų „lubos“ prilygs socialinių išmokų „luboms“.

Taip pat bus perskaičiuoti mokesčių ir įmokų nominalūs dydžiai: gyventojų pajamų mokestis sieks - 21 proc., o didžiausias pajamas gaunantiems, siejant jas su „Sodros“ „lubomis“ - 25 proc. Darbdavio socialinio draudimo įmoka siektų 1,24 proc., darbuotojo socialinio draudimo (įskaitant privalomąjį socialinį draudimą, PSD) įmoka - 18,5 proc.

Individualiai veiklai, autorinėms sutartims, dividendų, kapitalo prieaugio ir palūkanų pajamoms taikomas GPM tarifas nesikeičia, o 21 proc. GPM tarifą siūloma taikyti tik pajamoms iš darbo santykių.

Žadama, kad po mokesčių reformos atlyginimai į rankas padidės nuo maždaug 60 eurų iki 90 eurų „į rankas“.

Mokesčių pertvarkos pakete siūloma pakeisti NT mokesčio bazę ją išplečiant: siekiama 0,3 proc. apmokestinti antrąjį ir paskesnį gyvenamą būstą, kurio vertė iki 220 tūkst. eurų; 0,5 proc. - iki 300 tūkst. eurų; 1 proc. - iki 500 tūkst. eurų; 2 proc. - virš 500 tūkst. eurų. Išlaikomas prabangaus būsto apmokestinimas.

Mažinant „šešėlį“, Finansų ministerija žada palengvinti apskaitą verslui. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) planuoja atsisakyti popierinių žurnalų, išmaniuosiuose telefonuose atsiras virtualūs kasos aparatai bei kitos priemonės. Neskaidriai dirbančios įmonės nebegalės dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, joms bus sunku gauti bankų finansavimą. Iš „šešėlio“ išlįsti bus skatinama suteikiant galimybę sumokėti „pamirštus“ mokesčius be baudų ir delspinigių - 2019 m. bus suteiktas 6 mėnesių laikotarpis savanoriškai deklaruoti ir sumokėti neapskaičiuotus mokesčius.

Baudos už mokestinius nusižengimus didinamos apie trečdaliu.

Numatomas ir trejų metų planas didinti įvairių tabako gaminių akcizus.

Reformos įsigalios tik tuomet, jeigu joms pritars Seimas. Vyriausybė tikisi to sulaukti iki liepos, nors neatmetama, kad reforma gali būti priimta kartu su kitų metų biudžetu.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24