„Energetinėms saloms“ integruoti siūlo 9 mlrd. eurų

2011-10-21, 07:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Europos Komisija pateikė planą, pagal kurį „energetinių salų“ integravimui į ES ir Europos energetikos tinklams gerinti būtų skirta per 9 mlrd. eurų.

Ši 2014–2020 metams numatyta finansinė parama keliasdešimt kartų viršija dabar transeuropinių energetikos tinklų (TEN-E) plėtrai skiriamas Europos Sąjungos lėšas, kurios 2007–2013 m. laikotarpiui siekia tik 155 mln. eurų.
Skiriant finansinę paramą energetikos tinklams bus siekiama sumažinti ES energetinę priklausomybę, padidinti energijos tiekimo saugumą ir sustiprinti vidaus energetikos rinkos integraciją, teigiama Lietuvos Energetikos ministerijos pranešime.
„Lietuvai ir visoms Baltijos šalims siekiant panaikinti savo energetinę izoliaciją ir todėl vienu metu įgyvendinant tiek daug strateginių energetikos projektų šis Europos Komisijos planas yra ypač džiugi žinia.
Iš esmės tai atkartoja Europos ekonomikos atgaivinimo planą, pagal kurį parama buvo skirta Lietuvos–Švedijos elektros jungčiai „NordBalt“.
Tačiau šiuo atveju siūloma sukurti nuolatinį ES paramos mechanizmą energetikos infrastruktūros projektams įgyvendinti“, – teigia energetikos viceministras Žygimantas Vaičiūnas.
Pirmiausia yra numatytas žymiai didesnis projektų finansavimo intensyvumas, galintis siekti net iki 80 proc. projekto vertės. Kitaip tariant, iš Europos Sąjungos lėšų būtų galima finansuoti iki 80 proc. projekto vertės, o likusią 20 proc. dalį dengti projektus įgyvendinančių įmonių lėšomis.
Be to, skirtingai nuo dabar galiojančios tvarkos, Europos Sąjungos lėšomis bus galima finansuoti ne tik techninės dokumentacijos rengimą, bet ir didžiausius kaštus projekte sudarančią infrastruktūros statybos darbų dalį.
Europos Komisijos siūlymuose tarp prioritetinių ES lėšų investavimo sričių yra išskirtas Baltijos energijos rinkos jungčių planas. Todėl, anot Energetikos ministerijos, visiškai realu, kad ES finansinę paramą galėtų gauti Lietuvos–Lenkijos dujų jungties, Lietuvos–Lenkijos elektros jungties („LitPol Link“) bei antrosios Lietuvos–Lenkijos elektros jungties, kuri leistų sinchroniškai prisijungti prie ES tinklų, projektai.
Planuojama, kad Europos Komisijos pateikti pasiūlymai bus patvirtinti Europos Parlamento ir Tarybos 2012 m. pabaigoje, o ES parama energetikos projektams galėtų būti skiriama nuo 2014 metų.

www.lrt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24