Spausdinti šį puslapį

Gėlėmis prekiaujančiose įmonėse – ketvirtis milijono nuslėpto PVM

2011-10-19, 15:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Po mokesčių inspekcijos patikros 3 gėlėmis prekiavusios įmonės patikslino PVM deklaracijas daugiau nei 260 tūkst. Lt.
Kauno bei Marijampolės apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) informuoja, kad mokesčių inspekcijos specialistai, apsilankę trijose gėlėmis bei sodinukais prekiaujančiose įmonėse, nustatė daugiau nei ketvirtį mln. litų nuslėpto pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Vienos iš projekto „Gėlių prekyba“ metu atrinktos Kauno uždaros akcinės bendrovės vadovas pradėjus operatyvų patikrinimą pats patikslino PVM deklaracijas 87 tūkst. litų. Tačiau bendrovė nebuvo pateikusi Metinės pajamų mokesčio deklaracijos, o jos vadovas vengė bendrauti su mokesčių inspekcijos specialistais, neatvykdavo kviečiamas, nepristatė pareikalautų dokumentų.
Siekdama nustatyti, ar bendrovė teisingai apskaičiavo ir deklaravo į biudžetą mokėtiną PVM, kiek ir iš ko UAB pirko gėlių, teko atlikti patikrinimus kitose jai prekes tiekusiose įmonėse.
Atliekant patikrinimą vienoje iš jų taip pat nustatyta pažeidimų. Išsiaiškinta, kad tikrinama prekes tiekusi įmonė per pustrečių metų laikotarpį pirko gėlių iš įvairių Europos Sąjungos valstybių už daugiau nei 3,5mln. litų. Mokesčių inspekcijos darbuotojai atkreipė dėmesį į tai, kad nepaisant didelių apyvartų ši įmonė deklaruoja nuostolingą veiklą.
Išanalizavus visas nuostolių atsiradimo aplinkybes paaiškėjo, kad pradedant 2009-jų metų vasara, beveik kiekvieną mėnesį įmonėje buvo nurašoma gėlių už didžiules pinigų sumas. Mažiau nei per pusantrų metų prekių nurašymo aktuose užfiksuota nuostolių beveik už 640 tūkst. litų.
„Pagal pelno mokesčio įstatymo nuostatas iš pajamų atskaitoma faktiškai patirtų natūralios netekties nuostolių suma negali viršyti 1 proc. pajamų. Šiuo atveju įmonės nuostoliai nuo pajamų siekė 17 proc., todėl mokesčių mokėtojui buvo pasiūlyta patikslinti PVM deklaracijas daugiau nei 125 tūkst. litų. Įmonė mokesčių administratoriaus nurodymą įvykdė ir deklaracijas patikslino“, – aiškina Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankiene.
Tikrinant gėlėmis, sodinukais bei sėklomis prekiavusią įmonę Marijampolėje taip pat   nustatyta įvairių pažeidimų: įmonė buvo deklaravusi ne visas veiklos vykdymo vietas, neatlikdavo bendros prekių inventorizacijos, nedeklaravo visų pardavimų.
Be to, operatyvaus patikrinimo metu nustatyta, kad kai kurių pateiktų PVM deklaracijų duomenys nesutapo su vedamų registrų bei Marijampolės AVMI turimų informacinių sistemų duomenimis.
Įmonei buvo pasiūlyta deklaruoti nedeklaruotus pardavimus. Po patikrinimo ši įmonė patikslino PVM deklaracijas beveik 50 tūkst. litų sumai.

www.lrt.lt
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti