Ten, kur lietuviškų produktų skonį ir kokybę vertina dešimtmečiais

2011-10-18, 13:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Maskvoje (Rusijos Federacija) spalio 13-16 d. vyko didžiausia Rytų Europoje tarptautinė žemės ūkio paroda „Auksinis ruduo“ („Zalataja Osen“). Žemės ūkio ministrui Kaziui Starkevičiui Lietuvoje aptariant kitų metų biudžetą, mūsų šalies žemės ūkį  reprezentavo viceministro Aušrio Macijausko vadovaujama delagacija iš Lietuvos. Parodoje be aptartų veterinarijos, grūdų eksporto, pesticidų ir sėklų iš trečiųjų šalių naudojimo klausimų, dar kartą išklausytas Rusijos vartotojų poreikis – parduotuvėse jie nori rasti daugiau lietuviškų produktų. Lietuvos stende pristatyti duonos, mėsos, pieno gaminiai, daržovės ir tradicinis alus.

Atradę patinkančią produkciją, ja domisi ir šiandien

 

Lietuva parodoje „Auksinis ruduo“ dalyvavo jau šeštąjį kartą. Čia pristatomas Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) stendas išsiskyrė subtilumu. Eksponuoti tradiciniai produktai, kuriuos gamintojai vartotojams gali pateikti kasdien. Tai buvo maskviečių itin vertinama juoda duona su kmynais, įvairūs pieno produktai ir šiemet išskirtinai ekspozicijoje akcentuotas sūris „Džiugas“, natūralūs šalto rūkymo mėsos gaminiai, šakočiai, tradicinis kaimiškas alus, atskiras stendas lietuviškoms daržovėms.
„Jūsų juodos duonos su kmynais skonį pažįstame jau trejetą dešimtmečių. Labai mėgstame lietuviškus pieno produktus, ypač sūrį Svalia, ir norėtume, kad produktų iš Lietuvos, kurie, mums atrodo, yra labai natūralūs ir skanūs, parduotuvėse būtų kuo daugiau“, – sakė dažnas stende sustojęs parodos lankytojas.
Parodoje stabtelėjusi prie Lietuvos stendo Rusijos Federacijos žemės ūkio ministrė Jelena Skrynik prisiminė pernai puikiai Rusijos premjero įvertintą mūsų gamintojų duoną. Pasak ją lydėjusio Rusijos Veterinarijos ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos vadovo Sergejaus Dankverto, tai patikrintas, aukštos klasės produktas. Pastarajam didelį įspūdį paliko lietuviški elnienos gaminiai.
„Mūsų gaminius populiarina jų kokybė ir geras skonis. Ypač didelio vartotojų dėmesio Rusijoje sulaukiama po jų valdžios atstovų apsilankymo stende. Tie, kas pernai atrado iki tol nepažintą lietuvišką produkciją, ja domisi ir šiandien“, – šių metų parodos lankytojų aktyvumą ir norą pažinti Lietuvą vertino ŽŪM  Pasirengimo pirmininkauti ir tarptautinio bendradarbiavimo departamento  Tarptautinių reikalų ir eksporto skatinimo skyriaus vedėja Rimutė Kėkštienė.

 

Bendradarbiavimas skatina aktualių klausimų sprendimus

 

Dalykiniame S. Dankverto ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus susitikime nutarta, kad artimiausiu metu Lietuvoje lankysis ekspertai iš Rusijos. Jie turės progos savo akimis įsitikinti sėkmingu priemonių nuo klasikinio kiaulių maro taikymu. Tai padėtų apsispręsti dėl  Lietuvai galiojančio draudimo panaikinimo gyvas kiaules eksportuoti į Rusiją.
Šiuo metu Rusijoje užfiksuotas ne tik klasikinis, bet ir žaibiškai plintantis Afrikinis kiaulių maras. Parodoje žemės ūkio gyvūnų infekcinių ligų protrūkio tema aktuali dėl prekybinių ryšių ir ligos plitimo sustabdymo. „Veterinarijos specialistai šiandien konstatuoja, kad išvengti Afrikinio kiaulių maro, esant dabartinėms šios ligos prevencijos priemonėms, galimybių praktiškai nėra. Iki šiol sukurtos vakcinos neturime ir jos nebus artimiausius dvidešimt metų. Dabar klausti reikėtų: kada Lietuvoje fiksuosime šios ligos protrūkį. Tokiu atveju, gyvų kiaulių eksportas iš šalies būtų uždraustas ne vienerius metus. Rusijos atstovai mus įspėja ruoštis tam jau šiandien“, – niūrias prognozes po susitikimo su Rusijos pareigūnais dėstė  J. Milius.
Pernai Lietuva į Rusiją eksportavo 283 tūkst. gyvų kiaulių. Per devynis šių metų mėnesius dėl klasikinio kiaulių maro iš šalies išvežta tik 124 tūkst., kai pernai per tą patį laikotarpį Rusijos rinką pasiekė 205 tūkst. kiaulių.
Vilties dėl Rusijos ir Lietuvos veterinarijos tarnybų glaudaus ir geranoriško bendradarbiavimo suteikia parodos metu priimtas susitarimas, kad dar šiais metais veterinarijos specialistai iš Rusijos turės galimybę savo žinias ES standartų taikymo srityje gilinti Lietuvoje.
Parodos „Auksinis ruduo“ Lietuvos stende lankėsi atsakingas už žemės ūkį Rusijos Federacijos Orlovo srities vicegubernatorius Vasilij Novikov, su kuriuo aptartos mūsų šalyje užaugintų grūdų eksporto galimybės. Lietuvos delegacija dėl bendradarbiavimo įgyvendinant ES Dvynių programos projektus ir fitosanitarijos klausimus parodoje susitiko su Ukrainos agrarinės politikos viceministru Sergej Melnik. Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, atstovaujama Evaldo Zigmo Čijausko, su Ukraina aptarė galimybes dėl dvišalio bendradarbiavimo tarp žemdirbių, selekcininkų bei kitų žemės ūkio subjektų.
Susitikime su Lenkijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros viceministro Jaroslav Vojtovicz vadovaujama delegacija tartasi dėl BŽŪP reformos aktualijų, patirties pirmininkavimo ES Tarybai perdavimo bei  fitosanitarijos klausimų.
 

 

Ekspozicijose – populiariausia duona

 

Šiais metais 13-oje parodoje „Auksinis ruduo“ dalyvavo net 2,5 tūkst. įmonių iš 32 pasaulio šalių. Rusiją čia atstovavo 57 regionai. Bendras parodos plotas siekė net 9 hektarus, ekspozicija išsidėstė penkiuose paviljonuose, aplink kuriuos lauke būriavosi dar šimtai prekiautojų. Į parodą atvykę aukšti žemės ūkio sektoriaus valdininkai ir lankytojai buvo kviesti į svarbiausius dalykinius parodos akcentais tapusius renginius: agroforumus „Muitinių sąjunga – žemės ūkio pramonės konkurencingumo garantas“ ir „Jaunimo vaidmuo inovacijų plėtroje Rusijos žemės ūkyje“, daugiau kaip 60 konferencijų, apvaliųjų stalų, praktinių seminarų ir pan.
Rusijos regionai parodoje savo ekspozicijas pateikė labai įvairiai: nuo išskirtinių gaminių parodai ar tiesiog produktų gausa siekiant įspūdingesnės ekspozicijos, iki įmantriu jų pateikimu vartotojams, ar slavišką nuoširdumą perteikiančio kultūrinio fono – dainų, šokių, teatrinių miniatūrų liaudiškomis temomis.
Populiariausiais gaminiais stenduose galima įvardyti duoną, medų, pieno produktus ir mėsos gaminius. Šiais metais parodos paviljonuose „Auksinis ruduo“ prekiauti maisto produktais neleista. Prekyba vyko tik lauko palapinėse.
Lietuvos eksporto struktūroje pagal šalis Rusija užima pirmąją poziciją. Pieno produktų pernai į šią šalį eksportuota 42,2 tūkst. tonų. Šiais metais per devynis mėnesius – 34,4 tūkst. t. Lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, pieno produktų į Rusijos rinką išvežta 4,9 tūkst. t daugiau.  2010 m. mėsos ir mėsos produktų išvežta 13,3 tūkst. t. Šiemet iki spalio mėnesio mėsos produktų eksportuota dvigubai daugiau negu pernai (2010 m. – 8,2 tūkst. t, o 2011 m. – 16,7 tūkst. t).

Žemės ūkio ministerijos informacija
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24