Ekonomistai biudžetą vertiną kaip itin optimistinį

2011-10-15, 15:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ekonomistai palankiai vertina vyriausybės pastangas stabilizuoti viešasias išlaidas, bet baiminasi dėl optimistinių planų surinkti numatomas biudžeto pajamas.
Jų nesurenkant, tektų karpyti išlaidas arba daugiau skolintis, o tai daryti, dėl ekonomikos nuosmukio užsienio rinkose, esą gali būti ne tik brangu, bet ir sudėtinga. 

SEB banko prezidento patarėjo Gitano Nausėdos manymu, šis biudžetas – labai ambicingas, atsižvelgiant, kad kitais metais Lietuvos laukia nemažai sunkumų, kurie daugiausia atplaukia iš Vakarų. G. Nausėdos nuomone, siekis sumažinti biudžeto deficitą iki 2,8 procentų BVP yra labai drąsus, juolab, kad makroekonominės prognozės, kuriomis yra pagrįstas kitų metų biudžeto projektas,   yra ganėtinai optimistiškos.
„Graikijos nemokumas, finansų rinkose kyla daugybę trikdžių, šiuo atveju aš bijau, kad tas prognozes tektų labai smarkiai koreguoti metų eigoje. Biudžeto pajamos būtų surenkamos prasčiau negu suplanuota ir tada iškiltų dilema, ar mėginti karpyti išlaidas prasidėjus metams, ar daugiau skolintis, tačiau žinome, kad skolintis bus tikrai nelengva, kadangi tokių planuojančių pasiskolinti bus labai daug“, – dėstė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.
VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas teigia, ka išskyrus kai kuriuos sprendimus, kuriuos galima sieti su artėjančiais rinkimais, biudžetas yra sunkiai prognozuojamos ekonominės aplinkos .
„Kitais metais ir toliau reikės gyventi gana taupiai. Gyventi nesant tikriems dėl to, kokia situacija bus Europos ir apskritai pasaulio ekonomikoje. Visgi reikia pripažinti, kad vyriausybė ketina mėginti laikytis įsipareigojimų ir mažinti dar labiau biudžeto deficitą“, – sakė R. Vilpišauskas.

Algirdas Igorius, Marija Gabrienė
LTV „Panorama“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24