Spausdinti šį puslapį

Sutarta dėl biudžeto

2011-10-14, 06:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybė ketvirtadienį specialiai sušauktame posėdyje dar nepatvirtino 2012-ųjų metų valstybės biudžeto projekto.
Tačiau dėl jo iš esmės susitarė. Kitų metų valstybės biudžetą Ministrų kabinetas turėtų patvirtinti penktadienį.
Pasak Liberalų sąjūdžio lyderio, susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio, koalicijos partneriai sutarė dėl biudžeto projekto.

Susitarimą pavyko pasiekti papildomai mažinant asignavimus visoms be išimties ministerijoms 2 proc. bei kai kuriose institucijose – dar daugiau, bet darbo užmokesčio fondai nebus liečiami. Kai kurios ministerijos susimažino savo investicinius projektus.
Premjeras Andrius Kubilius siūlė visoms ministerijoms kitiems metams savo biudžetus susimažinti 2 proc.
„Pagrindinis resursas – kai kurios ministerijos labiau įsigilino į savo investicines programas ir dar daugiau susimažino investicines programas, todėl nebetaikėme to horizontalaus principo, kad nuo visų karpome po 2 proc., o iš tikrųjų patiems jautriausiems sektoriams išlaikome tą finansavimą, kuris ir buvo numatytas“,– kalbėjo E. Masiulis.
Vyriausybė atsisakė idėjos sumažintas pensijas atkurti trimis mėnesiais vėliau – sumažintos pensijos bus atkurtos nuo 2012-ųjų sausio 1 dienos. Valstybės biudžeto deficitas neviršys 2,8 proc. nuo bendrojo vidaus produkto, teigė Ministras Pirmininkas.
„Vyriausybė elgiasi išmintingai ir efektyviai, manau, kad ir Seimas pasielgs išmintingai ir efektyviai. 300 mln. litų problemą išsprendėme 2 proc. mažindami ministerijų papildomų asignavimų poreikį.
Kai tai padarėme, pamatėme, kad kai kuriose institucijose reikia spręsti susidariusias problemas, jų mastas buvo keliasdešimt milijonų litų. Ir tas problemas išsprendėme“, – apie numatomą valstybės biudžetą kalbėjo Premjeras A. Kubilius.
Vyriausybė konkrečiai nedetalizavo, kokios investicinės programos bus karpomos.
Planuojama, kad kitąmet į valstybės biudžetą bus surinkta beveik 26 mlrd. litų pajamų. Asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti sieks 26,6 mlrd. litų. Skaičiuojama, kad biudžeto deficitas sieks 574,8 mln. litų.
Finansų ministerijos parengto 2012 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekto duomenimis, kitąmet biudžeto pajamos iš mokesčių turėtų siekti 16,46 mlrd. litų. Pajamų ir pelno mokesčių tikimasi surinkti 3,07 mlrd. litų, PVM – 9,33 mlrd. litų, akcizų – 3,46 mlrd. litų.
Atskaitymai nuo pajamų pagal Lietuvos Respublikos miškų įstatymą biudžetą turėtų papildyti 72 mln. litų, cukraus sektoriaus mokesčiai – 3,730 mln. litų, loterijų ir azartinių lošimų mokestis – 29,550 mln. litų, transporto priemonių mokesčiai – 190 mln. litų, mokesčiai už aplinkos teršimą – 24,5 mln. litų, rinkliavos ir mokesčiai už pramoninės nuosavybės objektų registravimą – 103 mln. litų.
Pajamos iš sandorių dėl materialiojo ir nematerialiojo turto bei finansinių įsipareigojimų prisiėmimo turėtų siekti 160,95 mln. litų, kitos pajamos – 2,14 mlrd. litų.
Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos suma kitąmet turėtų siekti 7,24 mlrd. litų.
Numatytas 2012 metų Vyriausybės grynojo skolinių įsipareigojimų pokyčio limitas – 8,46 mlrd. litų, iš kurio 3,45 mlrd. litų skirta sukaupti daliai lėšų Vyriausybės euroobligacijų emisijai 2013 metais išpirkti, 1 mlrd. litų – Finansinio tvarumo įstatyme numatytoms finansinio stabilumo stiprinimo priemonėms taikyti.

www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti