Didinti minimumą ar mažinti maksimumą?

2011-10-12, 09:43
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Lietuvos valdžia, žiniasklaida, visuomeninių organizacijų lyderiai jau keli mėnesiai polemizuoja bei moralizuoja: nuo kada, kiek procentų ar litų didinti atlyginimo minimumą. Kiek litų didės vidutinis atlyginimas ir t. t. Skaitmeninis dydžio vidurkis apie tikrąją kokią nors situaciją dar nieko nepasako – šis skaičius yra reliatyvus ir apie jį galima sužinoti tik lyginant su konkrečiu dydžiu. Pvz. jei vidutinio lietuvio pragyvenimo lygi lyginsime su urviniu neandertaliečiu, jis  bus milijonierius, o jei su Ignalinos AE „uždarytojų“ vadų atlyginimais jis paskutinis elgeta. Arba dviejų ligonių temperatūrų vidurkis 37 laipsniai, visai normalu, tačiau vieno – 42, kito – 32, abu prie mirties ribos.

Svarbesnis auksas ar darbas?


Pagaliau Lietuvos vyriausybė prie dabartinio atlyginimo minimumo – 670 (atskaičius mokesčius) Lt žada pridėti 50 Lt.
Klasikinės ekonomikos kūrėjas, vienas žymiausių visų laikų ekonomistų anglas Adamas Smitas (1723–1790), sukūręs civilizuotos klasikinės ekonomikos pagrindus ir nustatęs „aukso vidurkį“ tarp gamybos ir vartojimo garsiajame veikale „Tautų turto prigimties ir priežasčių tyrimas“ (1776) griežtai pasmerkė monopolistinį biznį (Lietuvoje jis audringai klęsti), nurodė, kad auksas ir žemė nėra pagrindinės vertybės, į  pirmą vietą  ekonomikoje  iškeldamas darbo svarbą. Šio veikalo postulatai išliko aktualūs ir XXI a.

 

Klasikinės ekonomikos ar laukinio kapitalizmo principai?

 

Pagal klasikinės ekonomikos dėsnius kiekvienas visuomenės narys kuriantis vertybes, kiek pasiima iš bendro „katilo“ t. y. BVP, turi ten maždaug dvigubai daugiau padėti. Pas mus beveik viskas priešingai - vieni deda į tą „katilą“ kiti ima iš ten, kiek tik apžioja, todėl šis „katilas“ – BVP pastoviai tuštėja , – dedantieji skursta, imantys lobsta. Demokratinėse teisinėse valstybėse – Šveicarija, Liuksemburgas, Kanada, Skandinavijos šalys – skirtumai tarp vidutinių didžiausių ir mažiausių atlyginimų iki 6–8 kartų. Lietuvoje šie skirtumai kelios dešimtys, kartai net šimtas ar daugiau kartų, o tų milijonierių labai brangiai apmokomos paslaugos visuomenei mažai reikalingos.
Siūlyčiau ne minimumus didinti, bet daugelį kartų mažinti beprotiškai išpūstus valdininkų ir  įtartinų „verslininkų“ atlyginimus. Tada nei biudžete, nei „Sodroje“, nei rinkoje pinigų niekada netrūktų. Šiandien Lietuvoje jų amžinai trūksta, nes mūsų „klasikinės“ ekonomikos dėsniai – atbuli.

Visų Galų Ekspertas Augustinas,
specialiai www.lietuvosvalstybe.lt iš Kunkojų

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24