Šventosios uosto prieplaukomis naudojasi tik antys

2011-09-28, 07:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susisiekimo ministras patvirtino naują mokėjimo tvarką į Šventosios uostą atplaukiantiems laivams, praneša LTV „Panorama“

Tikimasi, kad atpigintas laivų laikymas skatins jūrinį turizmą ir bus palankus žvejams. Tačiau šie sako, kad laivų uostelyje vis tiek nelaikys. Ir to priežastis – ne vien pinigai.

Už laivo laikymą šią vasarą atidarytame Šventosios uoste mokestis rinktas pagal Vyriausybės patvirtintus maksimalius dydžius. Mėnesį laikyti vieną burlaivį kainavo apie 0,5 tūkst. litų.

„Ankstesnės rinkliavų taisyklės buvo parengtos atsižvelgiant į Klaipėdos uosto rinkliavas. Klaipėdos uosto rinkliavos yra taikomos pagal laivų tonažą. Tai visiškai netiko Šventosios uostui“, – teigė Šventosios uosto direktorė Airida Čėsnienė.

Pagal naują susisiekimo ministro patvirtintą mokėjimo tvarką, į Šventosios uostą parai ar mėnesiui atplaukusiems laivams rinkliava nustatyta perpus mažesnė buvusio maksimalaus dydžio. Be to, dabar ji priklausys ir nuo laivo ilgio. Skirtingai bus apmokestinami iki 6, iki 10 ir ilgesni nei 10 metrų laivai.

„Dar papildomos nuolaidos numatytos tiems laivų savininkams, kurie norės Šventosios uoste laivus laikyti ilgiau nei mėnesį. Nustatyta 20 proc. nuolaida nuo pusės maksimalaus dydžio vienam savininko laivui, 30 proc. nuolaida – antram savininko laivui“, – aiškino A. Čėsnienė.

Tikimasi, kad mažesnės rinkliavos, kurios įsigalios nuo lapkričio 1-osios dvejiems metams, skatins mažąjį jūrinį turizmą. Taip pat bus palankios žvejams, kurie itin piktinosi dideliais mokesčiais. Jiems mokestis mažinamas net 80 proc., atsižvelgiant į laivo ilgį. Pavyzdžiui, 6 metrų ilgio laivelio laikymas mėnesį kainuos tik 50 litų.

Tačiau žvejai sako ir toliau nesinaudosią Šventosios uosto krantinėmis.

„Jokiu būdu, net jei mokėtų 50 litų, aš ten nesišvartuočiau. Niekas ten nešvartuos. Mums ten nepatogu. Eini, o viskas linguoja. Mums juk reikia žuvį nešioti“, – sakė Šventosios žvejys Antanas Valiukas.

Žvejai taip pat piktinasi, kad neįrengta infrastruktūra iškelti laimikį iš laivų, todėl ir nematą reikalo mokėti. Juolab, kad valtis jie riša nesutvarkytoje uostelio krantinėje, o žiemą sako jas išsivešią.

Šventosios uostelio prieplaukomis dabar kol kas naudojasi tik antys. Ir tai joms nieko nekainuoja.

Marija Gabrienė
LTV „Panorama“,

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24