Kainų komisija kol kas negali nustatyti elektros kainų

2011-09-27, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pradeda skaičiuoti kitų metų elektros kainas. Tačiau kol kas net preliminariai negali pasakyti, į kurią pusę jos keisis.

Mat Energetikos ministerija dar nepateikė nei remtinų elektros supirkimo kvotų, nei remiamų gamintojų sąrašo. Komisijos pirmininkė sako, kad laiku negavusi šių duomenų Kainų komisija tvirtins tik dalinį viešuosius interesus atitinkančių paslaugų biudžetą, praneša LTV „Panorama“. Pradėjusi skaičiuoti, kiek kitąmet galėtų kainuoti elektra, Kainų komisija kol kas patvirtino tik pirmąjį jai reikalingą skaičių – prognozuojamą vidutinę elektros energijos rinkos kainą. Ji neturėtų viršyti 15,5 cento už kilovatvalandę.

„Šis įkainis, kaip rinkos vidutinę kainą atspindintis statistinis rodiklis, yra svarbus nustatant viešuosius interesus atitinkančių paslaugų biudžetą ir skaičiuojant, kokia reguliuojamiems vartotojams, visų pirma, buitiniams vartotojams, bus elektros energijos kaina nuo Naujųjų metų“, – sako Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų – trumpiau VIAP – tarifas bendroje elektros kainoje sudaro kiek daugiau nei dešimtadalį. Iš jo biudžeto yra finansuojami stragetiniai energtikos objektai ir subsidijuojama dalis elektros energijos, kurią privalomai superka valstybė. Jos supirkimo kvotas nustato Energetikos ministerija.

Tačiau šią savaitę VIAP biudžetą ketinanti patvirtinti Kainų komisija – pagal įstatymą ji tai privalo padaryti iki spalio 1-osios – iš ministerijos dar nėra gavusi konkrečių skaičių, ką ir kiek kitąmet rems valstybė.

„Mes iš viso įvaryti į kampą. VIAP biudžetą tvirtinam be remtinos elektros energijos kvotų ir be nustatyto gamintojo, kuris užtikrintų rezervus ir tiekimo saugumą“, – teigia D. Korsakaitė.

Laiku negavusi kvotų ir gamintojų sąrašų Kainų komisija žada tvirtinti dalinį – maždaug trečdalį šiemetinio sudarantį VIAP biudžetą, t. y. suskaičiuoti tik tas viešuosius interesus atitinkančias paslaugas, kurių sąnaudas žino.

Energetikos ministerija teisinasi vis dar ieškanti būdų, kaip suderinti skirtingus interesus, – norą sumažinti šiemet drastiškai augančias šilumos kainas ir išlaikyti energetikos įmonių pelnus. Todėl komisijai siūlo orientuotis į praeitų metų dydžius.   

„Šiandien komisija priėmė sprendimą dėl kainos, kuri bus įtraukiama į elektros kainą, – 15,5 centų, kai žinau, kad rinkoj vidutinė kaina jau viršija 16 centų, tai čia irgi programuojamas įmonėms nuostolis ateinančiais metais. Tai jeigu panaikinsime jų turėtas kvotas, įmonės atsidurs dar sudėtingesnėje situacijoje“, – tvirtina energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas.

Neoficialiai kalbama, kad politikai negali apsispręsti, ar palikti didesnę kvotą energijos tiekimo rezervą užtikrinančiai Lietuvos elektrinei Elektrėnuose, ar jas didinti kitoms termofikacinėms elektrinėms, taip mažinant jų gaminamos šilumos kainą, kaip yra siūliusi Vilniaus valdžia.

Aurelija Malakauskaitė
LTV „Panorama“,
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24