Spausdinti šį puslapį

Kas toks Raminas Wali?

2011-09-19, 16:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tikras karas kilo tarp A. Sekmoko ir O. Čiukšio, kai šis nepanoro išvaryti britų „Taylor Wessing“ advokatų kontoros nusamdyto derybininko R. Wali.

Prieš Naujuosius ir iškart po jų Vilniuje kai kurių aukštų valdininkų duris varstė buvusio Europos Komisijos komisaro Gunterio Verheugeno lobistinės kontoros pasiuntinė Petra Erler. G. Verheugenas Lietuvoje žinomas dėl svaraus indėlio į ankstyvą Ignalinos atominės uždarymą. Arvydas Sekmokas patvirtina, kad G. Verheugeno lobistinė kontora rūpinasi, kaip iš Lietuvai skiriamų Europos Sąjungos pinigų dar pridėti 345 milijonus Rusijos įmonei „Nukem“, kurios paslaugų Ignalinos atominė norėtų atsisakyti visiškai, nes ji nevykdo įsipareigojimų.  
„Kiek man yra žinoma, buvo siūloma daryti sandorius su „Nukem Technologies“ ir padarius sandorius buvo žadama, kad Europos Komisijai bus daroma įtaka, kad ji galėtų galbūt skirti didesnį finansavimą IAE uždarymui. Tai yra gryniausia lobistinė veikla“, – sako energetikos ministras A. Sekmokas.
Anot gerai informuotų šaltinių, buvusio Europos komisaro bendražygę Vilniuje globojo vienas iš premjero Andriaus Kubiliaus patarėjų, kuris netrukus gavo postą Europos Komisijoje.
Tie vizitai energetikos ministrui įtarimų nesukėlė, tačiau tikras karas kilo tarp jo ir tuomečio atominės vadovo Osvaldo Čiukšio, kai šis nepanoro išvaryti britų „Taylor Wessing“ advokatų kontoros nusamdyto derybininko Ramino Wali. Atstovaudamas atominei R. Wali dalyvavo derantis su „Nukem“ bei Seimo komitetų posėdžiuose. Paskutinį kartą – balandį, prieš pat O. Čiukšio išrotavimą iš elektrinės vadovo pareigų į korporatyvinų reikalų direktoriaus. Tačiau dabar atleistas iš atominės O. Čiukšys ginasi neturėjęs pagrindo nutraukti bendradarbiavimą su britų teisininku, nes Saugumo departamentas apie R. Wali jam nėra pateikęs jokios neigiamos informacijos.
„Kiek galiu atsiminti per savo neilgą karjerą IAE, tikrai nesu gavęs jokių įspėjimų“, – tvirtina buvęs Ignalinos AE korporatyvinių reikalų direktorius O. Čiukšys.
A. Sekmokas prasitarė, kad R. Wali iš vieno Lietuvos banko paėmė du ar tris milijonus grynais, ir tai dabar aiškinasi tam tikros tarybos. Mūsų duomenimis, R. Wali Lietuvoje jau kurį laiką verčiasi prekyba nekilnojamuoju turtu ir turi apie dešimt bendrovių.
„Tai iš tikrųjų toje veikloje, mano duomenimis, jokių įstatymų pažeidimų nėra, tačiau yra pinigų plovimo požymių. Ar taip yra, ar taip nėra, aš negalėčiau nei patvirtinti, nei paneigti. Atitinkamos institucijos daro tyrimus, ir, tikiuosi, kad atsakymai bus. Aš galiu atsakyti, kad pagal konkurso reikalavimus turėjo būti pakankamai informacijos apie poną Raminą Wali, tačiau tos informacijos kažkodėl nėra“, – sako A. Sekmokas.
Apie Londone gyvenantį teisininką Raminą Wali internete pilna informacijos. Štai Londono lietuvių laikraštis pasakoja apie Premjero Andriaus Kubiliaus vizito metu suorganizuotą labdaros vakarą, per kurį retomis ligomis sergantiems lietuvių vaikams paaukota 12 tūkstančių svarų. Padėti ligoniukams – graži intencija. Prie jos prisidėjo ir Londone gyvenantis Raminas Wali. Jis už paveikslą sumokėjo 7550 svarų – aštuonis kartus brangiau nei prašyta iš pradžių. Pernai taip pat rinktos lėšos į Rasos Kubilienės vadovaujamą fondą – vienas didžiausių aukotojų – Lietuvoje skandalą sukėlęs tas pats R. Wali. Ir sėdėjo jis visai greta garbingiausių vakaro svečių Prezidento Valdo Adamkaus ir ponios Almos stalelio. Šį kartą R. Wali – vėl tarp dosniausiųjų aukotojų.
Taigi šioje vietoje norėtųsi paklausti: ką tuo metu veikė, kur žiūrėjo visos dvi Lietuvos žvalgybos, dabar energetikos ministro užsakymu neva renkančios duomenis apie Ignalinos atominę konsultuojantį britą?

Joana Lapėnienė
LTV „Savaitė“, www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24