Spausdinti šį puslapį

Jei nebus investuota į Vilniaus elektrines, gresia ES sankcijos iki 260 mln. litų

2013-10-16, 06:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus savivaldybės Taryba svarsto klausimą, ar reikia investuoti 72,5 mln. litų į Vilniaus šiluminę elektrinę bei Vilniaus rajoninę katilinę Nr.8 tam, kad būtų užtikrinti Europos Sąjungos (ES) aplinkosauginiai reikalavimai.

Jei taršos mažinimo priemonės nebus įdiegtos, Savivaldybės įmonei "Vilniaus šilumos tinklai" gresia finansinės sankcijos iki 260 mln. litų per metus.

Įmonės direktorius Arūnas Keserauskas teigė, kad jei šiam klausimui nebus pritarta, po kelerių metų elektrinės bus uždarytos.

"Jeigu šiam klausimui nebus pritarta, gyventojai po kelerių metų namus turės kūrenti malkomis, kadangi dabar veikiančios elektrinės turės būti uždarytos. Todėl investicijos į termofikacinių elektrinių atnaujinimą ir jų išmetamų taršos kiekių, kurie turi atitikti naujus ES reikalavimus sumažinimą, itin svarbios", - sakė jis.

Pagal Europos Parlamento (EP) ir Tarybos 2010 metų lapkričio 24 dienos direktyvą 2010/75/ES dėl pramoninių išmetamų teršalų (taršos integruotos prevencijos ir kontrolės), nuo 2016 m. sausio 1 d. dideliems kurą deginantiems įrenginiams įsigalioja naujos, daug griežtesnės išmetamų į aplinkos orą teršalų ribinės vertės.

Jeigu Vilniaus miesto savivaldybės taryba šiam klausimui nepritars, nuo 2016 metų, įsigaliojus Europos Parlamento direktyvai ir griežtesniems aplinkosauginiams reikalavimams, kurie bus taikomi ir šioms termofikacinėms elektrinėms, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) panaikins Taršos integruotos prevencijos leidimus, vadinamuosius TIPK.

RAAD dar pernai rugsėjį raštu kreipėsi į "Vilniaus energiją" ir į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydamas skubos tvarka pateikti didelių kurą deginančių įrenginių priemonių planą su konkrečiais priemonių vykdymo terminais ir finansavimo šaltiniais, patvirtintą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos. Šiuo metu toks planas Tarybos nėra patvirtintas.

RAAD informavo, kad neįgyvendinus Direktyvos reikalavimų, nuo 2016 m. sausio 1 d. privalės stabdyti termofikacinių elektrinių E-3, E-2 bei Ateities rajoninės katilinės Nr. 8 (RK-8) veiklą, naikinant TIPK leidimus. Taip pat atkreipė dėmesį, kad eksploatuojant įrenginį be TIPK leidimo, įstatymo nustatyta tvarka, privalės taikyti ekonominę sankciją.

Pritarus investicijoms į Vilniaus šiluminę elektrinę ir Vilniaus rajoninę katilinę Nr.8, iš viso būtų rekonstruota 14 katilų, įrengta dūmų recirkuliacijos ir dūmų valymo sistemos. Šilumos kaina dėl šių investicijų didėtų apie 3 centus už kilovatvalandę ir būtų skaičiuojama bendrame šilumos kainos tarife tik nuo 2017 m.

ES reikalavimus dėl taršos turės atitikti Vilniaus, Kauno ir kitos Lietuvos termofikacinės elektrinės.

Vilniaus elektrinių klausimas svarstomas antradienį.

Komentuoti