Operatorių netenkina viešieji pirkimai

2011-09-13, 04:24
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kai kurių mobiliojo ryšio operatorių netenkina elektroninėje erdvėje galiojančios paslaugų valstybės institucijoms pardavimo taisyklės.
Nesutinkdami su jomis, operatoriai traukiasi arba ketina pasitraukti iš virtualios erdvės. Kitus taisyklės tenkina. Valstybės institucijos žada įsiklausyti į operatorių skundus.

Centrinė perkančioji organizacija, kitaip CPO, valstybės institucijoms elektroninėje erdvėje perka paslaugas, prekes ar darbus. CPO ne tik atlieka visas procedūras, bet ir sudaro preliminariąsias sutartis.
Valstybės institucijoms, išskyrus savivaldybes, perkamos ir mobiliojo ryšio paslaugos. Tačiau vienas operatorių – „Bitė“ nuo rugsėjo 16-osios atsisako dalyvauti CPO sistemoje, „Omnitel“ – svarsto.
Pagrindinė priežastis – konkurencijos nebuvimas. Esą ir taip visi operatoriai siūlo valstybės institucijoms kalbėti nemokamai, o dėl kitų dalykų konkurencijos esą nėra, tad pasirenkant lemiamas veiksnys tampa – kas pirmasis pasirašė preliminariąją sutartį.
„Kainos šiame sektoriuje nepasakyčiau, kad artimos nuliui, bet lygios nuliui. Tad kaina konkuruoti mes nebegalime, tiesiog norisi įsivesti papildomus kriterijus ir kad būtų reali konkurencija, kurios šiandien tame CPO portale nėra“, – sako UAB „Bitė“ Vilniaus regiono vadovas Domas Ramanauskas.
„Turėtų atsirasti kiti kriterijai – kokybės, kuriuos perkančioji organizacija, atsižvelgdama į savo poreikius, galėtų įvertinti ir numatyti tam tikrą jų svorį pirkime“, – teigia UAB „Omnitel“ Juridinio skyriaus vadovas Vitalijus Kirvaitis.
Vienintelė bendrovė „Tele2“ sutinka su esamomis sąlygomis, esą užtikrinančiomis skaidriausius pirkimus.
„Ten mobiliojo ryšio minutė kainuoja iki 0 ct, nežinau, kas gali pasiūlyti geresnes kainas. Kitose platformose kainos 4–5 kartus didesnės, nes ten yra papildomų kriterijų, kuriuos nori įvesti mūsų konkurentai“, – sako   UAB „Tele2“ viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas.
Pirkimus organizuojančios CPO vadovė mobiliojo ryšio operatorių pareiškimus vertina kaip normalią konkurencinę kovą ir tikina, kad bus svarstoma, ar įtraukti į viešųjų pirkimų procedūras ir kitus vertinimo kriterijus.
„Kokie jie galėtų būti, tai diskusijos objektas, svarbu juos išgryninti. Svarbu pažymėti, kad tos paslaugos, kurios bus įvardytos, būtų teikiamos ne kažkokio rinkos dalyvio, o visų, kad būtų išlaikyta konkurencija“, – tvirtina CPO Pirkimų sprendimų skyriaus viršininkė Jurgita Kuklierienė.
Operatorių nesutarimus žada spręsti Viešųjų pirkimų tarnyba, kuri kalbėdamasi su operatoriais teigia atsižvelgsianti į jų siūlymas, kaip tobulinti centrinės perkančiosios organizacijos taisykles, bet tai esą gali užtrukti iki pusės metų.   

Tomas Kavaliauskas
LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24