Spausdinti šį puslapį

Pasaulio konkurencingumo varžybose Lietuva iškovojo trimis pozicijomis aukštesnę vietą

2011-09-09, 04:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuva įtvirtina konkurencingos šalies pozicijas paskelbtoje Pasaulio ekonomikos forumo (angl. World Economic Forum) 2011–2012 metų konkurencingumo ataskaitoje. Šiemet Lietuva paskelbta 44-a konkurencingiausia šalimi tarp 142 pasaulio valstybių.

„Džiaugiuosi dėl naujai paskelbtų konkurencingumo tyrimo rezultatų. Šiemet Lietuva pakilo trimis pozicijomis, o per pastaruosius dvejus metus savo konkurencingumo rodiklį paaukštinome 9 pozicijomis. Dabar artėjame prie regiono lyderių. Be to, skirtingai nuo daugelio kitų šalių, išlaikome stabilią kilimo tendenciją“, – sakė ūkio ministras Rimantas Žylius, šiuo metu su darbo vizitu viešintis Kinijoje.
Tarp Centrinės ir Rytų Europos šalių konkurencingumo ataskaitoje geriau įvertinta Estija. Tačiau estų parodytas rezultatas per metus nepasikeitė – pernai estai buvo įvertinti 33 vieta, šioje pozicijoje šalis išliko ir šiemet. Geriau nei Lietuva taip pat buvo įvertinta Čekija (38 vieta) ir Lenkija (41 vieta). Latvija šiek tiek sustiprino savo pozicijas – pakilo 6 punktais, tačiau vis dar atsilieka nuo Lietuvos ir užima tik 64 vietą.
Pasak R. Žyliaus, ši ataskaita – naudingas ir nepriklausomas Lietuvoje vykstančių reformų įvertinimas. „Konkurencingumo ataskaitoje pateikti duomenys padės tęsti mūsų ekonomikos stiprinimo darbus“, – sakė ūkio ministras.
Pasaulio ekonomikos forumo pateikta Konkurencingumo ataskaita rodo, kad Lietuva yra vertinama dėl gerai išvystytos infrastruktūros (43 vieta), aukštojo mokslo (26 vieta), pasirengimo priimti į šalį aukštąsias technologijas (34 vieta).
Taip pat Lietuvai aukšta vieta skirta vertinant mobiliųjų telefonų naudojimą (11 vieta), geležinkelių infrastruktūrą (25 vieta), plačiajuosčio interneto naudojimą (30 vieta). Pagal universitetų ir pramonės bendradarbiavimą mokslo ir tyrimų srityje Lietuva užima aukštą 31 vietą, vertinant mokslo tyrimų institucijų kokybę – 37 vietą.
Konkurencingumo tyrimas rodo, kad Lietuva tebėra atitrūkusi nuo lyderių vertinant makroekonominę aplinką (73 vieta) ir finansų rinkos išsivystymą (89 vieta).
Praėjusiai metais skelbtoje Pasaulio ekonomikos forumo Konkurencingumo ataskaitoje Lietuva buvo užėmusi 47 vietą.

www.ukmin.lt

 

Komentuoti