Spausdinti šį puslapį

IAE gali sulaukti atsistatydinimų liūties

2011-09-06, 03:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

LTV „Panoramos“ duomenimis, šiuo metu iš posto verčiamas pagrindinis uždaromos atominės derybininkas Osvaldas Čiukšys.

Kol kas iš posto verčiamas pagrindinis uždaromos atominės derybininkas Osvaldas Čiukšys. Nepatvirtintais duomenimis, dėl netenkinamų darbų tempo atsakomybę prisiimti gali ir Ignalinos atominės valdybai vadovaujantis energetikos viceministras Romas Švedas.
Ignalinos atominės elektrinės Korporatyvinių reikalų direktorius Osvaldas Čiukšys įspėjo vadovybę, kad dėl jam nežinomų priežasčių atšauktos visos jo užsienio komandiruotės derybose dėl atominės uždarymo projektų finansavimo perspektyvos.
Kaip žinia, 2014-2020 metų periodui Lietuva prašo 3 milijardus litų, EK teigia galėsianti skirti mažiau nei pusę sumos. Jei nepavyks susitarti dėl uždaromos atominės finansavimo, Lietuvą užgrius milijardinės išlaidos.
„Suorganizuotame susitikime Slovakijos ir Austrijos pareigūnams [planuota] pristatyti savo poziciją, argumentaciją. Organizuoti susitikimai su tais kurie formuoja poziciją naujos finansinės perspektyvos atžvilgiu. Į tuos susitikimus mano komandiruotės yra atšauktos. [...] Aš paaiškinimų nesu gavęs, negaliu komentuoti. Nesujaučiu tvirtai, nes gaunu įvairius ultimatyvius pasiūlymus trauktis, kitaip man bus pritaikyti įvairūs straipsniai“, – „Panoramai“ apie esamą situaciją Ignalinos atominės elektrinėje pirmadienį sakė O. Čiukšys.
Tuo metu Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Žilvinas Jurškus „Panoramai“ teigė nekomentuosiantis atšauktų O. Čiukšio komandiruočių. Jis taip pat patvirtino asmeniškai nesiūlęs pavaldiniui atsistatydinti. „Panoramos“ klausimo, kas siūlė O. Čiukšiui trauktis, IAE vadovas taip pat nesutiko komentuoti.
Ž. Jurškus patvirtino šiandien tvirtai besijaučiantis savo poste.
Energetikos ministras Arvydas Sekmokas neatskleidžia kodėl O. Čiukšys prarado vadovybės pasitikėjimą, tik užsimena, kad labiausiai netenkino derybų tempai su atominės uždarymo projektų rangovu NUKEM.
Tuo metu O. Čiukšys atremia, kad būtent rugsėjį tikėtasi persilaužimo, mat trejus metus vėluojančiai rangovui užsiminta, kad jai gali tekti trauktis.
„[Vyksta] neformalūs pokalbiai, kad galima būtų pritaikyti tokį civilizuotą derybų būdą išsiskirti, kai yra sumokama už padarytus darbus, užsakovui perduodama dokumentacija ir jau vykdomi darbai su kitais rangovais. [...]. Buvo prašyta pagalvoti rugsėjo vidury ir mums [IAE] pranešti“, – tikina O. Čiukšys.
O. Čiukšys sako pastaruoju metu sulaukiąs viešo puolimo, kad brangiai pirko teisines paslaugas iš britų „Taylor Wessing“ kontoros, tačiau būtent britų teisininkai konstatavo, kad 2005 pasirašytose sutartyse su Rusijos Atomstroijeksport valdoma įmone „NUKEM Technologies“ daug prieštaravimų, o įgyvendinti jas NUKEM neturi išteklių.
Anot britų teisininkų, nerimą kelia ir Uždarymo fondo lėšas administruojančio Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko požiūris. Ši institucija privalo rūpintis efektyviu lėšų panaudojimu, tačiau nepateikė jokių naudingų patarimų kaip pasiekti susitarimą su NUKEM dėl jų keliamų pretenzijų kitu keliu, negu mokėti rusiško kapitalo bendrovės reikalaujamų vis didesnio honoraro.
Kaip primena „Panorama“, „Taylor Wessing“ paslaugos kainavo penkis milijonus litų, o Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko ekspertams jau išmokėta per 100 milijonų.
Nepatvirtintais duomenimis, dėl situacijos atsakomybę prisiimti gali ir Ignalinos atominės valdybai vadovaujantis energetikos viceministras Romas Švedas. Šis pareigūnas vadovauja ir deryboms su investuotojų į būsimąją atominę „Hitachi“, taip pat kuruoja strategiškai svarbų Suskystintųjų dujų terminalo statybos projektą.

Joana Lapėnienė
LTV „Panorama“

Komentuoti