Nedalyvavusieji gyventojų surašyme baudų negaus

2011-08-24, 06:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Statistikos departamentas apdoroja šį pavasarį vykusio visuotinio gyventojų surašymo duomenis, kurie bus paskelbti 2013-ųjų pradžioje.
Preliminariais duomenimis, Lietuvoje gyvena 3 mln. 54 tūkst. žmonių. Daliai gyventojų, nepanorusių dalyvauti surašyme, anksčiau grasinta baudomis. Tačiau dabar Statistikos departamentas, anot jo atstovų, atsisako galimybės taikyti tokias baudas. Iš visų Lietuvos kampelių gyventojų surašymo lapai atvežti į Statistikos departamentą. Čia jie nuskenuojami, duomenys perkeliami į elektronines laikmenas.
Kaip sparčiai apdorojami duomenys, priklauso ir nuo to, ar surašinėtojai teisingai užpildė lapus, ar aiški rašysena.


„Jei yra klaida kur nors, tai žmogus pataiso. O antras etapas – operatoriai tikrina logines klaidas, kad asmens kodas sutaptų su gimimo data, kad būtų užpildyta, kada susituokė ir kt.“, – pasakoja surašymo duomenų operatorius Tomas Mockus.
Pirminiais gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje yra beveik 3 mln. 54 tūkst. gyventojų – 430 tūkst. mažiau nei prieš dešimtmetį.
„Surašė 94 proc., o nesurašė 200 tūkst. arba 6 proc. nuo einamosios statistikos. Tas skaičius tikrai pakis, kai skelbsim galutinius surašymo duomenis, nes surašymas vyko ir elektroniniu būdu, ir buvo apklausa raštu, gali būti ir dubliavimosi“, – sako Vanda Vaitiekūnienė, Statistikos departamento Gyventojų surašymo ir apklausų skyriaus vedėja.
Departamento duomenimis, maždaug 40 tūkst. gyventojų nepanoro dalyvauti surašyme arba neįleido į būstus surašinėtojų.
Anksčiau skelbta, kad pagal Statistikos įstatymą atsisakiusieji dalyvauti surašyme gali būti baudžiami baudomis iki 1000 litų. Esą tuomet pagąsdinti baudomis žmonės suskubdavo teikti duomenis surašinėtojams. Dabar Statistikos departamentas, anot jo atstovų, atsisako galimybės taikyti tokias baudas.
„Yra gana sudėtingos procedūros, bet numatytos tokios galimybės ir baudas mes galėjom pritaikyti. Tačiau kadangi surašyta 94 proc. gyventojų, – o jei žiūrėtume į kitų šalių patirtį, tai neblogi rodikliai, – tai baudų netaikysim“, – teigia Statistikos departamento generalinio direktoriaus pavaduotoja Dalia Ambrozaitienė.
Galutiniai šių metų gyventojų surašymo duomenys turi būti paskelbti 2013-ųjų pirmąjį pusmetį.
 
www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24