Kompensuos vilkų padarytą žalą

2011-08-27, 07:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Biržų raj. savivaldybė nutarė kompensuoti dalį žalos už vilkų sudraskytus gyvulius. Tokių kompensacijų gali sulaukti ir kitų regionų gyventojai.
Tiesa, tam dar turi pritarti Seimas, o kol tai bus padaryta, gyventojams siūloma gyvulius drausti.
Į Biržų rajono gyventojo Žygimanto Bitino kaimenę vilkai įsisuko šią vasarą. Vyriškis ryte rado papjautą telyčią. Specialistai nustatė, kad čia vilkų darbas. „Jau 3–4 metai siaučia tie vilkai. Sudrasko jie mažesnio amžiaus gyvulius, o didesnių neliečia, kur grupėse, garduose, tai neliečia, o mūsų buvo pririšti ir sudraskė“, – sako Biržų rajono ūkininkas Ž. Bitinas.

Šią vasarą Biržų rajone nuo vilkų nukentėjo jau 11 sodybų. Papjauta ir apdraskyta 14 gyvulių – telyčių, ožkų, avių. Biržiečių nuostoliai siekia beveik 10 tūkstančių litų.
Vilkai šiame regione gyvulius puldinėja jau gerą dešimtmetį ir ūkininkams sudraskytus galvijus tekdavo nurašyti į nuostolius.
Šiemet Biržų savivaldybė nutarė dalį žalos žmonėms kompensuoti. Iš kaimo rėmimo programos bus atlyginama 40 procentų gyvulio vertės.
„Itin buvo gaila, kai sunkiai besiverčiančio žmogaus du galvijai buvo sudraskyti. Tai toks asmuo, gavęs už abu gyvulius dalinę kompensaciją, tikėtina, kad įpirks bent jau ožką ar telyčaitę“, – teigia Biržų rajono merė Irutė Varzienė.
Tačiau savivaldybė žada kreiptis į Vyriausybę ir Seimą, jog plėšriųjų žvėrių padaryti nuostoliai būtų kompensuojami valstybės lėšomis, nes, anot merės, jiems rasti papildomų pinigų yra nelengva.
Aplinkos ministerijos teigimu, projektas, kuris numatytų žalos kompensavimą už vilkų padarytą žalą, jau pateiktas Seimui.
„Kol dar tie įstatymai bus priimti, aš dar siūlyčiau ieškoti ir kai kurių kitų galimybių. Viena tokia iš galimybių – tai gyvulių draudimas. Atsirado įvairios draudimo kompanijos, kiek man teko girdėti, ir pasėlius draudžia nuo kanopinių daromos žalos: šernų, elnių“, – tvirtina Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.
Statistika rodo, kad labiausiai nuo vilkų kenčia regionai, besiribojantys su Latvija ir Baltarusija, tuo metu Lenkijos pasienyje ir Vidurio Lietuvoje plėšrūnų esą yra mažiau.

Jevgenijus Bardauskas
      LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24