Lietuvoje yra uždraustas daržovių importas iš kai kurių regionų

2011-06-01, 17:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

235890

Lietuvos maisto ir veterinarijos specialistai sako, kad nė viename iš parduotuvėse, turgavietėse ar viešojo maitinimo įstaigose tyrimams paimtų daržovių: agurkų, pomidorų, salotų mėginių užkrato nerado. Žarnyno infekcijos bakterijų nebuvo ir vienintelėje sulaikytoje ispaniškų agurkų siuntoje, praneša LTV naujienų tarnyba.

Lietuvoje uždraustas daržovių importas iš regionų, kuriuose daržovės galėjo būti užterštos žarninėmis lazdelėmis Escherichia coli. Tai trečiadienį pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

„Pasirašiau šiandien įsakymą, kad iš tų rajonų, kurie yra įtartini, nebūtų visai leidžiama įvežti. Iš tų Ispanijos rajonų, kur buvo ligos Vokietijoje ir Olandijoje“, – Vyriausybėje žurnalistams sakė J. Milius.

Pasak jo, užkrato židinys nėra nustatytas, tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai esą atlieka tyrimus, ima mėginius ir aiškinasi, ar neužkrėstos į Lietuvą patenkančios daržovės.

„Mes jau dabar virš 50 esam ištyrę Lietuvoje, viskas kol kas neigiamai yra Escherichia coli atžvilgiu. Praktiškai dėl to dalyko galim būti ramūs. Geriau atvežtinius agurkus dabar pataria specialistai, kad juos šutintus valgyti, iš užsienio, lietuviškus galite ir žalius“, – sakė J. Milius.

DELFI primena, kad Vokietijoje, Švedijoje bei kitose Šiaurės Europos šalyse užfiksuotas žarnyno infekcijos protrūkis, jau pareikalavęs ir žmonių aukų. Įtariama, kad žmonės susirgo suvalgę užkrėstų agurkų.

Šigatoksinų, išskiriančių E.coli (STEC), buvo rasta agurkuose, įvežtuose iš Ispanijoje, tačiau neaišku, ar jie buvo užkrėsti šioje šalyje, ar pervežant, ar jau patekę į Vokietiją.

Susirgus hemoraginiu enteritu pažeidžiami kraujo kūneliai, inkstai, o itin ūmiais atvejais – nervinė sistema. Ši liga gali būti ypač pavojinga vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms.

LTV naujienų tarnyba

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24