Pieno byla: pažeidimas patvirtintas, bauda – padidinta

2011-06-09, 14:05
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

uploadjbDO3HKonkurencijos taryba bendrovei „Rokiškio sūris“ skyrė 1,647 mln. litų baudą – tai dvigubai daugiau nei buvo skirta 2008 metais.
Konkurencijos taryba nepakeitė 2008 m. vasario 28 d. priimto nutarimo išvadų dėl pažeidimo pieno perdirbimo rinkoje, teigiama tarybos pranešime.


Šiuo nutarimu Konkurencijos taryba buvo konstatavusi, kad AB „Rokiškio sūris“ ir UAB „Marijampolės pieno konservai“ kartu su kitomis Lietuvos pieno perdirbimo įmonėmis per Lietuvos pienininkų asociaciją „Pieno centras“ keitėsi konfidencialaus pobūdžio informacija apie žalio pieno supirkimo kiekius, taip pat apie atitinkamų pieno produktų gamybą bei pardavimus, ir įvykdė tęstinį Konkurencijos įstatymo pažeidimą (2001–2007 m. laikotarpiu).
Pasak Konkurencijos tarnybos, šiais veiksmais ūkio subjektai apribojo savo veiksmų nepriklausomumą, jį pakeisdami tarpusavio veiksmų koordinavimu, kas leido stebėti bei tuo pačiu kontroliuoti vienas kito elgesį pieno supirkimo ir pieno produktų rinkose.
Tokie ūkio subjektų veiksmai, kaip yra pažymėjusi Konkurencijos taryba, leido jiems planuoti atitinkamus žalio pieno pirkimus iš pieno gamintojų ar tiekėjų, siekiant išlaikyti stabilias rinkos dalis ir apriboti informacijos mainuose nedalyvavusių konkurentų, o taip pat potencialių konkurentų galimybes veikti atitinkamose rinkose ar į jas patekti.
Atsižvelgus į tai, tokie AB „Rokiškio sūris“ ir UAB „Marijampolės pieno konservai“ veiksmai įvertinti kaip ribojantys konkurenciją bei darantys žalą minėtų produktų vartotojams.
Už nustatytą Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio pažeidimą bendrovėms buvo skirtos atitinkamos piniginės baudos. Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno centras“ ir bendrovės buvo įpareigotos nutraukti Konkurencijos įstatymo reikalavimus pažeidžiančius veiksmus.
2008 m. už Konkurencijos įstatymo pažeidimą skirdama baudas septynioms bendrovėms, Konkurencijos taryba bendrovei „Rokiškio sūris“ buvo pritaikiusi atsakomybę lengvinančią aplinkybę už pažeidimo pripažinimą bei sumažinusi skirtą baudą.
Atsižvelgusi į papildomo tyrimo metu nustatytas aplinkybes, Konkurencijos taryba nutarė, kad atsakomybę lengvinanti aplinkybė „Rokiškio sūrio“ atžvilgiu negali būti taikoma.
Ši bendrovė, skirtingai nei priimant ankstesnį sprendimą, pakeitė savo poziciją – pažeidimo nepripažįsta.
Įvertinusi tai, Konkurencijos taryba „Rokiškio sūriui" nutarė skirti 1 649 600 Lt baudą (anksčiau buvo skirta 824 800 Lt), „Marijampolės pieno konservams" palikta ankstesnė – 256 500 Lt – bauda.
Primename, kad už Konkurencijos įstatymo pažeidimą 2008 m. kitoms bendrovėms buvo skirtos tokios baudos: AB „Pieno žvaigždės“ – 865 900 Lt, AB „Vilkyškių pieninė“ – 183 800 Lt, AB „Kelmės pieninė“ – 76 300 Lt, UAB „Kelmės pieno centras“ – 21 700 Lt ir UAB „Modest“ – 7 000 Lt. Šios bendrovės Konkurencijos tarybos nutarimo neginčijo ir paskirtas baudas sumokėjo į valstybės biudžetą.
Papildomą tyrimą Konkurencijos taryba atliko vykdydama Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24