Siūlo efektyvų skolų išieškojimą be skausmingų prieaugių

2011-06-17, 08:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

antstoliai_logo Teisingumo ministras siūlo iš valstybei skolingų asmenų pinigų išieškojimą sustyguoti taip, kad jis būtų efektyvus, o skolingiesiems šalia nedidelės skolos netektų sumokėti ir įspūdingų priedų už antstolių paslaugas.

Šiuo metu valstybė neturi vieningo ir efektyvaus skolų išieškojimo mechanizmo. Visos valstybės institucijos, kurios turi teisę skirti administracines baudas, dažniausiai tiesiai kreipiasi į antstolius, kurie savo pajėgas nukreipia į skolinguosius. Skolas be antstolių pagalbos išsiieškoti gali tik Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), Sodra ir muitinė. Už antstolio paslaugas galiausiai tenka sumokėti žmogui, kuriam neretai tenka pakloti kelis ar net keliasdešimt kartų daugiau pinigų nei siekia prasiskolinta suma.

Vykdant išieškojimus taip pat pasitaiko ir nemažai nesusipratimų. Šiuo metu VMI sistemoje kitos institucijos negali matyti, kurią konkrečiai baudą sumokėjo žmogus, pvz. jei jam skirtingu metu buvo paskirta ne viena nuobauda, tačiau jis apmokėjo tik vieną ar kelias. Tuomet pasitaiko, jog skolą atgauti norinti institucija prašo antstolio išieškoti pinigus, nors jie gali būti jau sumokėti. Taip sąžiningam žmogui tenka dar kartą turėti reikalų su antstoliu, aiškintis nesusipratimus ir gaišti laiką.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo visą šį procesą supaprastinti, atpiginti ir padaryti efektyvesniu. Jis siūlo įtvirtinti, kad VMI būtų centrinė skolų valstybei administratorė, kuri Skolininkų registre kauptų visą informaciją apie skolingus valstybei asmenis bei išieškotų pinigus iš jų piniginių lėšų. Tik tuo atveju, kai asmuo pinigų visiškai neturi, tačiau turi turto, kurio pakanka įsiskolinimui padengti, VMI galėtų kreiptis į antstolį.

„Tokia tvarka leistų užtikrinti, kad iš žmonių, kuriems tokiais atvejais dažniausiai ir taip trūksta pinigų, būtų išieškoma tik skolos suma ir ji nebūtų dar keleriopai išauginama brangiomis antstolio paslaugomis. Atitinkamai būtų mažiau išlaidų ir iš mokesčių mokėtojų kišenės, nes teismai savo sprendimus perduotų taip pat VMI, o ne tiesiai antstoliams, už kurių paslaugas šiuo metu valstybė sumoka iš anksto ir susigrąžina tik sėkmingo išieškojimo atveju“, - sako R. Šimašius.

Statistika rodo, kad valstybė už antstolių paslaugas per 2008-2010 m. sumokėjo daugiau nei 3,5 mln. litų ir dar beveik 3 mln. liko skolinga. Kol kas į valstybės biudžetą iš šių išlaidų per tą patį laikotarpį grįžo vos daugiau nei 200 tūkst. (neskaitant išieškotų skolos sumų).

Ministras taip pat siūlo nustatyti, kad prieš pradedant išieškojimą, bet kuriuo atveju būtų įvertinama ar skolą apsimoka išieškoti, t.y. ar jos administravimas nekainuos brangiau, nei bus susigrąžinta.

Skolingiems asmenims apie jų skolas valstybei taip pat siūloma priminti visais atvejais, kai jie ateis tvarkytis reikalų į valstybės institucijas ar bendraus su valstybės pareigūnais. Piktybinių skolininkų atžvilgiu siūloma neteikti valstybės ir savivaldybių institucijų paslaugų, kol šie neapmokės įsiskolinimų jai.

Minėtos priemonės įtvirtintos parengtoje Išieškojimų valstybės naudai pertvarkymo koncepcijoje. Šiuo metu koncepcija yra pateikta visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslinta po pastabų, maždaug po poros savaičių, ji bus teikiama Vyriausybei tvirtinti. Išsamiau su ja galima susipažinti internete.

tm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24