PKN ORLEN – 10 metų Lietuvoje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
PKN ORLEN – 10 metų Lietuvoje fot. www.orlenlietuva.lt

„ORLEN Lietuva“ – viena didžiausių Lietuvos mokesčių mokėtojų. Tai – ne tik naftos perdirbimo įmonė, bet ir vienas didžiausių šalies ekonominių centrų, kuriantis tūkstančius darbo vietų (tiesiogiai ir netiesiogiai). Tai – vienas geriausiai atpažįstamų lenkų prekės ženklų. Šiemet sukanka 10 metų, kai ji yra Lietuvos rinkoje.

Prieš dešimtmetį, 2006 m. birželio 9 d., Lietuva pasirašė dokumentus dėl bendrovės „Mažeikių nafta“ pardavimo koncernui „PKN Orlen“. Nuo 2009 m. bendrovė veikia kaip „Orlen Lietuva“. 

Bendrovė „Orlen Lietuva“ – didžiausia, svarbiausia
„Orlen Lietuva“ – didžiausia užsienio investicija Lietuvos istorijoje. Naftos perdirbimo įmonė Mažeikiuose buvo viena svarbiausių lenkų investicijų. „Orlen Lietuva“ pagal pajamas yra didžiausia Lietuvos bendrovė. Tai – ir didžiausia mokesčių mokėtoja bei eksportuotoja. „Orlen Lietuva“ – didžiausias Lietuvos darbdavys ir viena svarbiausių šalies įmonių, pagal ekonomistų skaičiavimus generuojanti 3,5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Įmonė ženkliai prisideda ir prie daugybės Lietuvos firmų, kaip antai „Lietuvos geležinkeliai“, pajamų, yra didžiausia „Klaipėdos naftos“ verslo partnerė. Bendrovė moka ir didžiausią šalyje vidutinį mėnesinį atlyginimą. 

Daugybė inovacijų Lietuvos rinkoje
2006 m. Prezidentūroje bendrovės „Mažeikių nafta“ atstovams įteikti du medaliai: aukso – už dyzeliną su RRME priedu, sidabro – už benziną su ETBE priedu. Biologinės kilmės komponentai degalams leidžia sumažinti aplinkos taršą bei užtikrina geresnes degalų savybes. Bendrovė tuomet buvo apdovanota ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos konkurso „Lietuvos metų gaminys“ medaliais. 

Po metų vėl apdovanota konkurse „Metų gaminys 2007“. Šį kartą – už benziną su etanoliu. Tais pačiais metais „Mažeikių naftai“ suteiktas „Lietuvos metų eksportuotojo 2006“ vardas. Šiuos pasiekimus bendrovė pakartojo ir kitais metais. 

Svarbiausia Lietuvos ekonomikos žaidėja
„Orlen Lietuva“ – didžiausia lenkiško kapitalo bendrovė Lietuvoje – jau daugelį metų yra didžiausia mokesčių mokėtoja.

2007 m. bendrovė į Lietuvos biudžetą sumokėjo 802,8 mln. litų, o 2010 m. – jau 1,07 mlrd. litų, 2011 m. – 1 279,2 mlrd. litų, o 2012 m. dar daugiau – 1,337 mlrd. litų. 2013 m. „Orlen Lietuva“ į Lietuvos valstybės biudžetą sumokėtų mokesčių suma išaugo iki 1 405,9 mlrd. litų, o 2014 m. sudarė 1 327,8 mlrd. litų. Pernai lenkų kapitalo bendrovė sumokėjo į Lietuvos biudžetą 309,76 mln. eurų. 

Naftos perdirbimo gigantas ne tik sumoka į valstybės biudžetą didžiausią mokesčių sumą. Reikėtų pabrėžti, koks didžiulis atotrūkis yra tarp sumos, kurią į valstybės biudžetą moka „Orlen Lietuva“ ir mokesčių, kuriuos sumoka kiti didžiausi mokesčių mokėtojai. Pavyzdžiui, bendrovė „PHILIP MORRIS BALTIC“, kuri didžiausių mokesčių mokėtojų reitinge pernai užėmė antrąją vietą, į biudžetą sumokėjo 188 mln. eurų, t.y. beveik dvigubai mažiau nei „Orlen Lietuva“ (beveik 310 mln. eurų). Panašiai buvo ir ankstesniais metais. 

„Orlen Lietuva“ įdarbina daugiau kaip 1 200 žmonių. Reikėtų pabrėžti, kad analitikai apskaičiavo, jog kiekvienai darbo vietai naftos perdirbimo įmonėje tenka apie 20 darbo vietų kooperuojančiose bendrovėse. Tai reiškia, kad šalies ekonomikoje „Orlen Lietuva“ kuria net 25 000 darbo vietų. 

Finansiniai rodikliai
Šių metų pradžioje bendrovė pranešė, kad 2015 m. sugeneruotas grynasis pelnas sudarė 237 mln. JAV dolerių. Tai – puikus rezultatas, ypač turint omenyje faktą, kad 2014 m. įmonė turėjo 119 mln. JAV dolerių nuostolių. Praėjusieji metai bendrovei buvo geriausias laikotarpis nuo 2006 metų, kai PKN ORLEN įsigijo įmonę. 

Baltijos regiono gigantas
„Orlen Lietuva“ – pagrindinė naftos produktų tiekėja Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkoms bei vienintelė naftos perdirbimo įmonė Lietuvoje. Be to, lenkų kapitalo įmonė yra didžiausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių sąrašo viršūnėje. 

Socialiai atsakinga įmonė
„Orlen Lietuva“ – socialiai atsakingas ūkio subjektas, taikantis aplinką tausojančius sprendimus. 2008 m. bendrovė prisijungė prie projekto „Aplinkai draugiška degalinė“. Šiai įmonei priklausančiose degalinėse buvo įdiegti aplinką tausojantys sprendimai. 

Bendrovė parėmė Lietuvos krepšinio rinktinės dalyvavimą 2008 m. olimpiadoje Pekine, o 2009 m. „Orlen Lietuva“ buvo pripažinta didžiausia rėmėja Lietuvos krepšinio istorijoje. „Orlen Lietuva“ finansiškai parėmus, 2008 m. Andžejaus Vaidos (Andrzej Vaida) filmą „Katynė“ („Katyń“) galėjo pamatyti daugiau Lietuvos žiūrovų. 

Bendrovė taip pat inicijavo gerumo akciją „Sušildykime sielas“ – Kalėdų laikotarpiu rūpinasi karštu maistu remtiniems žmonėms, dovanomis vaikams iš vargingai gyvenančių šeimų, finansiškai remia kalėdines šventes Mažeikiuose, skiria paramą statant miesto eglę bei organizuojant šventinius renginius mieste.

„ORLEN Lietuva“ yra svarbi Mažeikių ir kaimyninių savivaldybių bendruomenių dalis, jaučianti atsakomybę didinti žmonių integraciją šioje šalies dalyje bei besirūpinanti jų gerove. Jau savo veiklos pradžioje 2006 m. vasarą įmonė kelioms mokykloms padovanojo net 108 kompiuterius, įteikė piniginius prizus geriausiems Mažeikių rajono abiturientams ir net įsteigė prizus geriausiems Mažeikių rajono lietuvių kalbos olimpiados dalyviams.

Degalinės 
ORLEN degalinių tinklui Lietuvoje priklauso 35 degalinės, iš jų 26 nuosavos ir 9 – frančizės pagrindu. „Orlen Lietuva“ aptarnauja apie 500 km vamzdynų tinklą. 

Vertybės
„Etiškas verslas – tai PKN ORLEN veiklos pagrindas“, – yra pasakęs PKN ORLEN valdybos pirmininkas Voicech Jasinski (Wojciech Jasiński), JAV „Ethisphere Institute“ tarptautinei ekspertų komisijai paskelbus verdiktą – šiemet bendrovei „PKN ORLEN“ buvo suteiktas „etiškiausios pasaulio firmos“ titulas. ORLEN – vienintelė įmonė regione, pelniusi šį garbingą titulą. Vertindami atskiras įmones ekspertai atsižvelgia į tokias sritis, kaip korporacinė tvarka, socialinis atsakingumas, žmogiškojo kapitalo kūrimas, inovatyvūs sprendimai. 

2014 m. antroje pusėje, likus keliems mėnesiams iki euro įvedimo Lietuvoje, „Orlen Lietuva“ LR Vyriausybės rūmuose pasirašė Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą. Įmonė savo valia įsipareigojo užtikrinti sąžiningą kainų perskaičiavimą iš litų į eurus ir nepasinaudoti naujos valiutos įvedimu prekių ir paslaugų kainoms kelti. „Savanoriškas dalyvavimas sąžiningo kainų perskaičiavimo kampanijoje rodo verslo brandą ir atsakingumą vartotojų atžvilgiu“, – per memorandumo pasirašymo ceremoniją pasakė Lietuvos ūkio viceministrė Rasa Noreikienė. 

Lenkų investicijų Lietuvoje istorija 
Rusijos naftos įmonei „Jukos“ bankrutavus, keli potencialūs pirkėjai iš Rusijos, Kazachstano ir Lenkijos išreiškė norą įsigyti naftos perdirbimo įmonę Mažeikiuose. Po kelių mėnesių derybų Lenkijos koncerno PKN ORLEN pasiūlymas pasirodė esąs patraukliausias ir atitinkantis visus Lietuvos valstybės nacionalinio saugumo reikalavimus. 2006 m. birželio 9 d. Lietuvos ūkio ministras Kęstutis Daukšys bei ūkio viceministras Nerijus Eidukevičius pasirašė pardavimo dokumentus. Investicija baigta 2006 m. gruodžio 15 dieną. AB PKN ORLEN sumokėjo 2,34 mlrd. JAV dolerių už kontrolinį 84,36 proc. „Mažeikių naftos“ paketą (30,66 proc. visų akcijų įsigijo iš Lietuvos valstybės, 53,7 proc. – iš Rusijos įmonės „Jukos“). Kiek vėliau įsigijusi mažesnių akcininkų akcijas, turėjo 90,02 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų. Balandžio 29 d. AB PKN ORLEN įsigijo 9,98 proc. naftos perdirbimo įmonės akcijų iš Lietuvos Vyriausybės. Šiuo metu bendrovė turi 100 proc. įmonės „Mažeikių nafta“ akcijų. 

Sėkmė
Generuoti pelną nėra lengva. Dar sunkiau sukurti vertinamą, atpažįstamą prekės ženklą bei vardą įmonės, kuri yra socialiai atsakinga ir kasdienėje veikloje vadovaujasi tikromis vertybėmis parentais aukštais standartais. „Orlen Lietuva“ tai pavyko.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24