Nuo liepos 1 dienos įsigalioja nauja grynųjų pinigų gabenimo tvarka

2011-07-01, 11:24
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
128856248599gm77Nuo liepos 1 dienos įsigalioja Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimai, kuriais nustatytas reikalavimas deklaruoti per Lietuvos Respublikos sieną visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje gabenamus grynuosius pinigus, kurių vienkartinė suma viršija 10 000 eurų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta.

Nuo šiol įgaliotiems muitinės pareigūnams pareikalavus, gyventojai turės deklaruoti iš Europos Sąjungos šalių į Lietuvą ir iš Lietuvos į Europos Sąjungą bei per Lietuvą vežamas grynųjų pinigų sumas. Lėšos, kurios viršys 10 tūkstančių eurų ar tą pačią sumą kita valiuta, turės būti deklaruotos. Tačiau visuotinio vežamų grynųjų pinigų deklaravimo nebus. Vežama grynųjų pinigų suma bus deklaruojama raštu. Muitinės pareigūnas pateiks deklaraciją, kurią turės užpildyti pats asmuo. Kilus įtarimams, kad deklaracijoje pateikti duomenys neteisingi, asmuo ir jo automobilis bei daiktai galės būti patikrinti. Reglamentuota, kad informaciją apie visus grynųjų pinigų gabenimo atvejus muitinės pareigūnai teiks Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Naujuosius Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimus parengusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atsižvelgė į Europos Tarybos ekspertų rekomendacijas nustatyti grynųjų pinigų, gabenamų į kitas Europos Sąjungos šalis iš Lietuvos Respublikos ir į ją, kontrolės mechanizmą. Tarptautinė praktika rodo, kad grynųjų pinigų nelegalus gabenimas yra vienas dažniausių pinigų plovimo elementų, kuriuo siekiama nuslėpti neteisėtą piniginių lėšų šaltinį ir kilmę, kilmės valstybę.

Iki šiol Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse nusikalstamu būdu įgytos lėšos buvo be trukdžių pervežamos į pageidaujamas valstybes, jose atliekamos tolesnės finansinės operacijos, taigi nelegalių lėšų kilmės valstybę atsekti buvo ypač sudėtinga.

Naujieji Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo įstatymo pakeitimai sudaro teisines prielaidas efektyviau taikyti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones, formuoja nepalankią erdvę pinigų plovimo ir teroristų finansavimo atsiradimo aplinkybėms.

Už deklaravimo tvarkos reikalavimų pažeidimus ATPK nustatyta administracinė atsakomybė – bauda nuo 1 tūkstančio iki 3 tūkstančių litų su galimybe konfiskuoti rastus grynuosius pinigus. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, jau bausto už minėtus pažeidimus, užtrauks baudą nuo 3 tūkstančių iki 10 tūkstančių litų su galimybe konfiskuoti rastus grynuosius pinigus.

Be to, Lietuvos Respublikos muitinės pareigūnai įgijo teisę surašyti administracinius teisės pažeidimų protokolus dėl grynųjų pinigų deklaravimo tvarkos pažeidimų. Minėtų administracinių teisės pažeidimų bylas nagrinės rajonų (miestų) apylinkių teismai.

vrm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24