Jonavos rajone nustatytas dar vienas klasikinio kiaulių maro atvejis

2011-07-04, 09:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
1238485216_svin
  • cbin.ru nuotr.


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Kauno apskrityje, Jonavos rajone, Bukonių seniūnijoje, Liutkūnų kaime, priežiūros zonoje apie 5 km atstumu nuo Blauzdžių kaime buvusio klasikinio kiaulių maro (toliau – KKM) židinio, UAB „Miva“ priklausančioje kiaulių fermoje, kurioje laikomos 2 045 kiaulės, 2011 m. liepos 3 d. nustatytas KKM.


Kiaulių fermoje mėginiai buvo paimti atliekant kiaulių užkrečiamųjų ligų stebėsenos tyrimus. Paimtuose mėginiuose nustatytas Kiaulių reprodukcinis respiratorinis sindromas (toliau – KRRS). KRRS sukelia virusas, paršavedėms sukeliantis reprodukcijos problemas, o kitoms kiaulėms ir įvairaus amžiaus paršeliams – kvėpavimo organų ligas.
Papildomai pertyrus mėginius, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute nustatytas ir patvirtintas klasikinis kiaulių maras.
Apie situaciją informuota Europos Komisija, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, kaimyninių šalių veterinarijos tarnybos.
Dėl š. m. birželio 1 d. tame pačiame Jonavos rajone esančioje UAB „Beržų kompleksas“ kiaulių fermoje pasireiškusio KKM, UAB „Miva“ jau buvo įtraukta į apribojimų zoną ir kiaulės iš fermos ar į fermą nebuvo vežamos.
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus, vyriausiojo valstybinio veterinarijos inspektoriaus Dr. Jono Miliaus, jau 2011 m. birželio 1 d., patvirtinus klasikinį kiaulių marą UAB „Beržų kompleksas“, laikinai uždraustas kiaulių išvežimas „iš“ ir kiaulių įvežimas „į“ Lietuvos teritoriją.
Lietuvoje klasikinio kiaulių maro liga paskutinį kartą registruota 2009 metais. Pasak J. Miliaus, nepakankamos kiaulių ūkių savininkų kontrolės priemonės gali sudaryti milžiniškų ekonominių nuostolių kiaulių ūkiams. Gyvulių gaišimas nuo šios ligos yra 80–100 %.
www.vmvt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24