Pastangos atgaivinti „Rotondą“ vis dar bevaisės

2011-07-03, 06:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

832183Gedimino kalno papėdėje esanti garsioji vasaros kavinė-ledainė „Rotonda“ – vienintelis parko architektūros pastatas Vilniuje.
Kavinė jau ne pirmą dešimtmetį stovi apleista. Pastato savininkai, nuomininkai ir teritorijos savininkai pirštais baksnoja vieni į kitus ir niekas negali pasakyti, kodėl ir ar kavinė pradės veikti bei kada tai galėtų įvykti, praneša LTV „Panorama“. 6 dešimtmetyje statyta „Rotonda“ – vienintelis tokio tipo pastatas Vilniuje, o ir Lietuvoje parko architektūros pastatų yra vos keli. Tačiau ši lauko kavinė jau antrą dešimtmetį stovi apleista. Nors ne kartą bandyta pastatą rekonstruoti, tačiau vis nepavykdavo. Norėta jį tvarkyti Vilniui kaip Europos kultūros sostinės miestui, tačiau „Rotonda“ liko stovėti kaip stovėjus.


Prieš 7-nerius metus pastatą išsinuomojo jau trečias nuomininkas. Pagal nuomininkų projektą, „Rotondoje“ būtų įrengtas informacinis centras, galėtų vykti edukaciniai renginiai, kavinė. Šiai dienai bendrovė turi visus reikiamus leidimus pastatui rekonstruoti, tačiau darbai nevyksta.
„Vienas pagrindinių dalykų, mūsų žiniomis, o tą patvirtino ir savivaldybėj atidėjimai, kad vyko teisminiai ginčai dėl žemės teritorijų dalijimo ir privatizavimo, kadangi tos teritorijos ribojasi. Tad nenorėdami veltis į jokius ginčus ir turėdami teismo raštą nevykdyti jokių darbų, kol nesibaigs teisminiai ginčai, mes ir nevykdėme darbų“, – aiškino bendrovės „Gairė“ direktorius Alfonsas Ambrazas.
Tačiau teritorijos šeimininkas – Vilniaus valstybinis pilių rezervatas – teigia, kad rekonstrukcijos projektas parengtas, statybos leidimas išduotas ir nežino, dėl kokių priežasčių nuomininkas nepradeda darbų.
„Po to suderinimo prasidėjo krizė, mes manėm, kad su tuo susiję dalykai. Sutikus gatvėj jis sakydavo, kad tai kitos priežastys. Keista, nes jo sutvarkymui neįtakoja nei gretimų teritorijų sutvarkymas, nei kas“, – stebėjosi Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos Rezervato priežiūros skyriaus vedėja Antanina Jarukaitienė.
Pastatą išnuomojusi miesto savivaldybė, sako, kad situacija tikrai sudėtinga, jau trečias nuomininkas patenka į keblią situaciją, ir darbai niekaip nepajuda iš vietos.
„Tam, kad atliktų rekonstrukciją, jiems reikia žemės nuomos sutarties. Nacionalinė žemės tarnyba nesudaro nuomos sutarties, nes atiduotas kreipimasis į prokuratūrą dėl viešo intereso. O kol nesudaro, tol negali daryti tyrimų ir kasinėjimų“, – teigė Vilniaus savivaldybės Turto valdymo ir verslo paslaugų departamento direktorius Vytautas Grinius.
Tiek teritorijos šeimininkai, tiek miesto vadovai teigia norintys, kad ši vieta kuo greičiau atgytų ir būtų sutvarkyta, tačiau apie realių darbų pradžią galima bus kalbėti tik kai baigsis jau metus besitęsiantys teisminiai ginčai.
Margarita Alper
LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24