Pristatyti rinkos prognozavimo rezultatai

2011-07-02, 13:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
org_news_image_8184-6376Lietuvos žemės ūkio universitete ketvirtadienį VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (Centras) sukvietė ūkininkus, perdirbėjus, mokslo bei valdžios atstovus diskusijai į konferenciją „Pasaulinės žemės ūkio ir maisto produktų gamybos vystimosi tendencijos, jų įtaka Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtrai: situacijos studija ir prognozės iki 2015 m.” Konferencijoje pristatyta rinkos prognozavimo modelio koncepcija.

„Dalyvaujant įvairiuose susitikimuose su žemdirbiais, dažniausiai užduodami klausimai būna susiję su rinkų prognozėmis. Ypač šalies ūkininkus domina artimiausios rinkos perspektyvos, pvz. 1-3 mėnesių prognozės, – akcentavo Centro generalinis direktorius Sigitas Puodžiukas. – EK bei kitų institucijų parengtose ilgalaikėse prognozėse pateikiamos tik bendrosios tendencijos. Agro rinkos dalyviams šios informacijos nepakanka“.
Projekto eigoje Centras atliko galimybių studiją virtualiai atviros prieigos ekspertinei prognozavimo sistemai sukurti. Rezultatas - pieno, mėsos, kviečių, miežių, rugių ir kitų produktų Lietuvos, Europos Sąjungos ir pasaulinės rinkos prognozės trumpajam ir ilgalaikiam laikotarpiui.
„Kol kas tai tik galimybių studija. Gauti rezultatai – tik siekiamo tikslo pradžia. Vadovaujantis šiuo modeliu, būtų galima sukurti tokią ekspertinę prognozavimo sistemą, kada kiekvienas internete prisijungęs, galėtų pasirinkti norimą sektorių, produktą, laikotarpį ir gauti realius statistinius rezultatus ir prognozes apie dominantį produktą“, - aiškino projekto vadovas Aleksandras Savilionis. Pagal pristatytą koncepciją sukurtas prognozavimo modelis leistų ūkininkams bei konsultantams siekti racionaliai ir darniai organizuoti verslą artimiausioje ateityje bei patirti mažiausius nuostolius, priimant svarbius sprendimus.
Konferencijoje dalyvavusios Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkės Genutės Staliūnienės nuomone, tai yra puikus rezultatas. „Tačiau nereikėtų sustoti – gautų rezultatų nepadėti į stalčių. Būtina tęsti darbus ir visoms institucijos bei organizacijoms sutelktai siekti, kad būtų sudarytos visos sąlygos šiai sistemai, kurioje patys ūkininkai turės galimybę rasti rinkos kainų bei kitų rodiklių prognozes, sukurti ir įdiegti“, – G. Staliūnienę palaikė renginio dalyviai. Juos ypač domino šio modulio praktinio panaudojimo galimybės.
Kaip informavo projekto vykdytojai, nuo šiol informaciniuose leidiniuose „Agro RINKA“ jau bus pateikiama ne tik statistinė informacija, bet ir trumpalaikės Lietuvos rinkos prognozės.
Konferencija skirta pristatyti projekto „Pasaulinės žemės ūkio ir maisto produktų gamybos vystimosi tendencijos, jų įtaka Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtrai: situacijos studija ir prognozės iki 2015 m.”, vykdomo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Nacionalinis kaimo tinklas“, rezultatus.
Žemės ūkio ministerijos informacija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24