Į Lietuvos upes bus išleisti žymėti eršketo jaunikliai

2011-07-07, 08:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

ersketas

glaustai.lt nuotr.


Liepos 7 d. Ukmergėje prie senojo Šventosios tilto vyks eksperimentinis Atlantinio eršketo žuvinimas. Atliekant migracijos tyrimus, tą pačią dieną į Neries ir Šventosios upes bus išleista 30 vidiniais ir išoriniais žymekliais žymėtų eršketo jauniklių.
Atlantinio eršketo paauginimo ir reprodukcinės bandos formavimo praktinius darbus, remdamiesi Lenkijos Stanislavo Sakovičiaus vardo vidaus vandenų žuvininkystės instituto Olštyne patirtimi, Lietuvoje vykdo Žuvininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Tarp šių institucijų yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Artimiausiu metu Žuvininkystės tarnybos Simno ir Rusnės poskyriuose numatoma pradėti Atlantinio eršketo jauniklių paauginimo ir reprodukcinės bandos formavimo darbus.
Europinis Atlantinis (Baltijos) eršketas šiuo metu yra viena labiausiai nykstančių eršketinių žuvų rūšių, įrašytų į Rusijos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Lietuvos raudonąsias knygas. Seniau ši rūšis gyveno Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos upėse, įtekančiose į Baltijos jūrą. Lietuvoje Atlantinis eršketas dažniausiai buvo aptinkamas Nemuno baseine, Nemuno upės intakuose (Neryje, Sčaroje, Merkyje, Šventojoje) ir buvo svarbus žvejybos objektas, dėl žmonių kaltės išnykęs apie 1955 m. Daugelis mokslininkų mano, kad taip įvyko dėl nekontroliuojamos verslinės žūklės, užtvankų statybos ant upių, kuriose vykdavo nerštas, taip pat vandens kokybės pablogėjimo ir nerštaviečių sunaikinimo.
Tačiau mokslininkus nudžiugino netikėti naujausių Atlantinio eršketo, kaip rūšies, identifikavimo (DNR analizės) tyrimų rezultatai. Pasirodė, kad amerikinis Atlantinis eršketas yra identiškas Atlantinio eršketo Baltijos jūros porūšiui. Padaryta išvada, kad maždaug prieš 800–1200 metų amerikinis atlantinis eršketas atplaukė į Baltijos jūrą ir išstūmė čia gyvenusį europinį (Baltijos) atlantinį eršketą. Vėliau, dėl jau minėtų priežasčių, jis išnyko. Šie faktai atvėrė naujas Atlantinio eršketo Baltijos porūšio atkūrimo galimybes, nes Atlantinio eršketo populiacija šiaurės Amerikos upėse yra pakankamai gausi ir jos išsaugojimui jau seniai skiriamas didelis dėmesys.
Remiantis šiais mokslo tyrimais, prasidėjo intensyvūs Atlantinio eršketo Baltijos porūšio tyrinėjimai, ypač suaktyvėję Vokietijoje ir Lenkijoje. Pastaruoju metu daugelyje tarptautinių pasitarimų ir konferencijų eršketinių žuvų išteklių atkūrimo tema, atsižvelgiant į Helsinkio komisijos (HELKOM) rekomendacijas, Lietuvos ichtiologams, mokslininkams, aplinkos apsaugos specialistams pasiūlyta spręsti šios žuvų rūšies reintrodukcijos ( t.y. rūšies pakartotinio įkurdinimo areale, kuriame ji gyveno, bet išnyko ar buvo išnaikinta) klausimą.

socmin.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24