Privačių miškų savininkai dar nesusitvarkė

2011-07-10, 07:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
48_NpAdvHover Pernai rugpjūtį praūžęs škvalas daugiausiai nuostolių padarė Dzūkijos miškams/ agroeta.lt nuotr.

Prieš beveik metus praūžusio škvalo padariniai Dzūkijos miškuose lig šiol nebaigti likviduoti.
Valstybiniai miškai sutvarkyti, o privačių dar liko neišvalyta dešimtadalis. Miškininkai baiminasi, kad nenukentėtų uogautojai ir grybautojai bei galimų gaisrų pavojaus, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. Pernai rugpjūtį praūžęs škvalas daugiausiai nuostolių padarė Dzūkijos miškams. Tačiau sutvarkyti dar tik Valstybiniai miškų plotai. O privačių miškų dar liko neišvalyta apie 10 proc., iš kurių galima pagaminti apie 50 tūkst. kietmetrių medienos.
„Privatūs miškai nėra sutvarkyti. Grėsmingai kabo medžiai, ir gali būti, kad grybaujant ar uogaujant medis užkris ant žmogaus“, – įspėja Varėnos rajono meras Elvinas Jankevičius.

„Gali kilti pavojus, jeigu pasikeis orai. Šiuo metu yra lietinga, tai tas gaisrų pavojus nėra didelis, bet jeigu dabar prasidėtų karštesni orai, tai iš karto miškininkai skambintų varpais, kad savivaldybė uždraustų lankytis miške, uogauti, grybauti“, – sako Varėnos rajono ekologas Antanas Labanauskas.
Varėnos aplinkosaugininkai pataria žmonėms nesilankyti vėjovartose ir ten, kur tvarkoma mediena.
Anot jų, vienintelis teisėtas būdas, kaip priversti privačių miškų savininkus sutvarkyti nuniokotus plotus – skirti baudas.
Daugiau nei tūkstančiui miškų savininkų buvo išsiųsti raginimai, trisdešimčiai skirtos baudos nuo 50 iki 100 litų.
„Vieni gal ir nesidomi. Bet manau, kad pagrindinė priežastis yra tai, kad miškai buvo grąžinti pagyvenusiems žmonėms. Daug yra išvažiavusių vaikų, seni žmonės ne viskuo gali pasirūpint, o kiti net neturi, kas jais pasirūpins“, – kalbėjo l. e. Varėnos rajono aplinkos apsaugos skyriaus vedėjo pareigas Valdas Kavaliauskas.
„Savininką galima nubausti, išrašyti jam baudą, bet nuo to sanitarinė būklė tai nepasikeis. Mums rūpi pati būklė, o ne nubausti savininką“, – tikino Valkininkų urėdijos urėdas Arvydas Strazdas.
„Siūlome urėdijoms priverstinai sutvarkyti privačius miškus ir sąskaitas vėliau išrašyti privačių miškų savininkams. Siūlau Seimo nariams inicijuoti įstatymo pakeitimą, kad būtų galima priverstinai sutvarkyti miškus“, – teigė Varėnos rajono meras E. Jankevičius.
Anot miškininkų, dabar savavališkai tvarkyti privačių miškų plotus, kaip, pavyzdžiui, Vokietijoje, jiems draudžia įstatymai. Ten miškininkai sutvarko ir privačius miškus, parduoda medieną, atskaičiuoja išlaidas ir pelną perveda savininkams.
O Lietuvos privačių miškų savininkai, anot specialistų, ne tik kad netvarko miškų, tačiau ir nesugeba pasinaudoti Europos Sąjungos parama.
„Iš Europos Sąjungos galima gauti paramą. Kompensuojama 80 proc. išlaidų, patirtų iškertant ir išvalant mišką, taip pat jį atkuriant, todėl aš manau, kad savininkams yra gera parama ir paskata jį tvarkyti“, – sakė A. Strazdas.
Privačių miškų savininkai atkurti mišką po plyno kirtimo privalo per trejus metus.


Rūta Lankininkaitė
LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24