Kiaulių maras kainų parduotuvėse nepakeis

2011-07-12, 05:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

1819313_1Kiaulių augintojai mėsą priversti pardavinėti penktadaliu pigiau, nors verslininkai mėsos piginti nežada.
Kaip praneša „Panorama“, supirkėjai aiškina, kad kainos krito dėl sustabdyto eksporto ir susidariusio pertekliaus. Kita vertus, mažesnių mėsos kainų parduotuvėse, anot verslininkų, nereikėtų tikėtis. Jonavos rajone per pusantro mėnesio kiaulių maras kilo jau trečioje fermoje. Pastarojoje kiaulių sunaikinta per porą tūkstančių.
Nesutramdant ligos plitimo nuo birželio sustabdytas kiaulių išvežimas į užsienio rinkas.


Augintojai sako – lyg bėdų dėl užklupusio maro būtų maža, dar ėmė kristi kiaulių supirkimo kainos. Per pastarąsias savaites jos, anot augintojų, smuktelėjo nuo puspenkto lito iki keturių ar dar mažiau už kilogramą.
„Supirkimo kainos kristelėjo apie 15-18 proc. Kiek jos dar kris? Neturėtų labai kristi, kadangi ženkliai mažėja pačios produkcijos. Per pusantro mėnesio sunaikinta kone 40 tūkst. kiaulių“, – sako ŽŪB „Gražionių bekonas“ direktorius Edmundas Adomavičius.
Dar prasčiau – aplink maro epicentrą Jonavą esantiems ūkiams, čia supirkimo kainos pasiekusios neregėtas mažumas.
„Liko pora ūkelių, kurie yra nedideli. Jiems kiaules kaina siūloma 1.50 lt už gyvos kiaulės kilogramą. Čia kaip ir už dyką“, – sako Kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.
Mėsos supirkėjai ir perdirbėjai aiškina, kad kainos kritimas buvo laikinas. Mėsos nebeišvežant į užsienį, daugiausiai į Rusiją, šalyje susidarė laikinas perteklius, todėl kainos ir kritusios. Bet esą jos vis tiek nenusileidžia vidutinėms ES.
„Mes už lietuviškas kiaules, lyginant su Europa, paprastai visada mokėdavom 50-70 centų brangiau vien dėl logistikos kaštų. Nei kiaulių augintojai neplanavo, kad atsiras naujas židinys, nei mes neplanavom“, – sako „Utenos mėsos“ generalinis direktorius Virginijus Kantauskas.
Verslininkai teigia, kad pastarosiomis dienomis kiaulių supirkimo kainos stabilizuojasi ar net ima kilti. Todėl ir pirkėjai parduotuvių lentynose pokyčių neturėtų tikėtis.

Kristina Garalevičiūtė
LTV „Panorama

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24