Pradedama „Sodros“ pertvarka - bendras pareigybių skaičius sumažės 435 etatais

2011-07-11, 13:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
sodra_px600Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valdyba pradeda pertvarką, kurios metu bus siekiama padidinti fondo administravimo įstaigų veiklos efektyvumą bei pagerinti klientų aptarnavimo kokybę. Įgyvendinus pertvarką, nuo 2012 m. kasmet bus sutaupoma daugiau nei 10 mln. Lt VSDF administravimo lėšų.
„Sodra“ yra vienintelė valstybinė įstaiga, veiklą iki šiol administruojanti per 47 juridinio asmens statusą turinčius teritorinius skyrius.

„Tokia struktūra lemia, kad mes turime labai didelį vadovaujančių asmenų ir su klientų aptarnavimu nesusijusias funkcijas vykdančių darbuotojų skaičių. Tarkime, kiekviename skyriuje tenka išlaikyti ūkvedį, buhalterį, teisininką, personalo specialistą ir t.t. Be to, tokia situacija trukdo lanksčiai ir greitai reaguoti į pokyčius, sunkiau užtikrinti kontrolę“, – kalbėjo VSDF valdybos direktorius Mindaugas Sinkevičius.
Pertvarkos metu rengiamasi optimizuoti fondo administravimo įstaigų struktūrą ir juridinio vieneto statusą palikti tik dešimtyje teritorinių skyrių. Planuojama, kad tokie skyriai bus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Marijampolėje, Alytuje, Mažeikiuose ir Šilalėje. Likusiuose 37-iuose skyriuose veiks tik klientų aptarnavimo centrai, kurie bus pavaldūs aukščiau minėtai dešimčiai teritorinių skyrių.
„Klientai nepajus jokių pokyčių – nė vienas skyrius nebus naikinamas, bus keičiamas tik jų juridinis statusas ir pavaldumas. Visas paslaugas, konsultacijas, informaciją, mūsų klientai gaus tuose pat skyriuose, kaip ir iki šiol“, – užtikrino M.Sinkevičius.
Pakeitus fondo administravimo įstaigų struktūrą, atsiras galimybė maksimaliai efektyviai išnaudoti turimas informacines sistemas. Nuo 2007 m. iki šiol „Sodra“ itin daug dėmesio skyrė informacinių sistemų plėtrai, į elektronines gyventojų ir draudėjų aptarnavimo bei nedarbingumo pažymėjimų tvarkymo sistemas per ketverius metus investuota 15,5 mln. Lt VSDF bei ES fondų lėšų.
Centralizavus duomenų bazę, informacija tampa pasiekiama bet kurioje darbo vietoje. Todėl po pertvarkos didžiąją dalį paslaugų klientai galės gauti ne tik skyriuose pagal gyvenamąją vietą, bet visuose teritorinio skyriaus pavaldumo zonoje.
Įdiegtos elektroninės gyventojų ir draudėjų aptarnavimo bei nedarbingumo pažymėjimų tvarkymo sistemos, jau šiandien leidžia didžiąją dalį informacijos gauti elektroniniu būdu, todėl mažėja rankinio darbo poreikis.
„Taip pat mes įvertinome realius darbuotojų krūvius. 2010-tųjų duomenys rodo, kad tą pačią algą gaunančių ir tą patį darbą turinčių atlikti specialistų darbo krūvis skiriasi net iki keturių kartų. Turbūt niekam nekils abejonių, kad tokia situacija ne tik neigiamai veikia pačius darbuotojus, juos demotyvuoja, tačiau atsiliepia ir klientams bei jų aptarnavimo kokybei. Taigi, atsižvelgdami į minėtas aplinkybes bei elektroninių ir popierinių dokumentų apimčių pokyčius, apsisprendėme pareigybių skaičių nustatyti remiantis realiai priimamais sprendimais“, – kalbėjo M. Sinkevičius
Kartu stiprinama vidurinioji grandis: daugiau atsakomybės ir sprendimų priėmimo galių suteikiama specialistams betarpiškai dirbantiems su klientais. Tai reiškia, kad nuo šiol sprendimai bus priimami greičiau. Be to, su klientais dirbantiems specialistams nuo šiol bus keliami aukštesni reikalavimai, taigi tiesiogiai su žmonėmis dirbs tik geriausi ir tam paruošti darbuotojai. Pertvarkos metu iš dalies bus naikinama rotacija klientų aptarnavimo skyriuose, o tai leis tikslingiau investuoti į specialistų mokymą, užtikrinti vienodą paslaugų kokybę ir klientų informavimą. Sudėtingiausias atvejais sprendimus priims aukščiausios kvalifikacijos specialistai teritoriniuose skyriuose.
Optimizavus fondo administravimo įstaigų struktūrą, numatoma, kad bendras pareigybių skaičius sumažės 435 etatais. Vadovaujančias pareigas užimančių ir nepagrindines funkcijas atliekančių pareigybių skaičius mažėja apie 18 proc., pagrindines funkcijas atliekančių – apie 10 proc. Pareigybių skaičius VSDF valdybos skyriuose buvo mažinamas palaipsniui. Nuo 2008 m. iki šių metų vasario atsisakyta 420 etatų.
Pertvarkos sąnaudos sudarys apie 3,3 mln Lt, laukiamas ekonominis efektas nuo 2012 m. – apie 10,4 mln. Lt kasmet.

Jolita Skinulytė-Niakšu
Valstybinio socialinio draudimo fondo
prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos
Komunikacijos skyriaus vyr.specialistė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24