Triukšminga žemsiurbė trakiečius tik džiugina

2011-07-21, 06:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

i1qlio16203

Babruko ežero valymo darbai įsibėgėjo. Sigitos Nemeikaitės nuotr.

Jau savaitę aplink Babruko ežerą gyvenantys trakiečiai girdi be paliovos ūžiančią žemsiurbę. Tačiau nei triukšmu, nei griaudėjančia statybų technika, išraustomis tranšėjomis jie nesiskundžia. Visu tempu valomas uždumblėjęs ežeras, kuriame trakiečiai prieš keletą metų net drausdavo vaikams maudytis. Ežeras buvo tapęs milžiniška paplavų duobe, nes į jį suplūsdavo visos miesto nuotekos. Nors jau ne nemažai metų jis nebeteršiamas, tačiau pasekmės skaudžiai akivaizdžios. Šis puikus vandens telkinys tamsus, pilnas dumblo, netinkamas poilsiauti. Išvalytas ežeras atgims iš naujo.

Ežerui atgaivinti buvo parengtas projektas „Babruko ežero praeities taršos padarinių šalinimas“, kuriam finansavimas skirtas iš ES struktūrinių fondų pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą, prioriteto priemonę Vandens telkinių būklės gerinimas. Projektui įgyvendinti skirta 1 mln. 730 tūkst. litų. Bendra projekto vertė – 2 mln. litų. ES struktūrinių fondų parama sudaro 85 proc. pro Svarbiausias jo tikslas – išvalyti 6,95 ha Babruko ežero teritoriją nuo susikaupusio dumblo, turinčio aplinkai kenksmingų teršalų ir daug biogeninių medžiagų. Iš ežero ir jo pakrančių bus šalinama menkavertė perteklinė augmenija, sutvarkytas ir išvalytas nuo susikaupusių šiukšlių 2,78 km Babruko pakrantės ruožas.
Š.m. balandžio 5 dieną Trakų rajono savivaldybės administracija su UAB „Vilnista“ pasirašė šio projekto įgyvendinimo darbų sutartį. „Vilnista“ iš ežero planuoja išsiurbti 53 tūkst. kubinių metrų dumblo, sutvarkyti pakrantę. Kelis mėnesius vyko parengiamieji darbai – buvo iškasti trys dideli sėsdintuvai, išvedžioti į juos vamzdžiai. Į vieną jų
jau pumpuojamas dumblėtas vanduo. Palaipsniui nusėdus dumblui, vanduo nuteka į kitą rezervuarą, o iš jo nusistovėjęs vėl sutekės į ežerą. Dumblas bus kaupiamas, džiovinamas ir po to išvežamas.
Darbus atliekančios įmonės “Vilnista” gamybos vadovas Mečislovas Daukšas tvirtino, kad sėsdintuvams įrengti buvo supilta daugiau nei 41 tūkst. kub.metrų grunto. Tikimasi dumblą pumpuoti visą mėnesį. Kai išdžiūvęs dumblas bus išgabentas, rugsėjį ketinama pradėti antrąjį ežero valymo etapą. Tuomet žemsiurbė bus perkelta į kitą ežero vietą, iš kurios dumblėtas vanduo vamzdžiais keliaus net 1,5 kilometro. Visiškai baigus valymo darbus sėsdintuvai bus išlyginami, jų neliks nė ženklo.
“Džiaugiamės, kad Babrukas vėl atgis, bus tinkamas poilsiui, Trakuose atsiras dar viena patraukli turizmui vieta. Tai labai svarbus ekologijos projektas, kurio ilgai laukė trakiečiai. Pagaliau jis įsibėgėja”, – apsilankęs Babruko valymo darbų vietoje sakė Trakų rajono savivaldybės meras Vincas Kapočius.

Sigita Nemeikaitė
Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24