Atliekų rūšiavimo gamykla turėtų iškilti po kelių metų

2011-07-29, 06:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pasak Aplinkos ministerijos ir Vilniaus savivaldybės, atliekų rūšiavimo gamykla Vilniuje turėtų pradėti veikti jau 2013 metais.
Antraip Vilnius praras 101 mln. litų tam skirtų Europos Sąjungos lėšų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.
Į Kazokiškių sąvartyną atvykusius Aplinkos ministerijos, gamtosaugos, Vilniaus ir Elektrėnų savivaldybių pareigūnus pasitiko piketuotojai iš iniciatyvinės grupės „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“. Jie piktinasi, kad vilniečiai iki šiol nerūšiuoja buitinių atliekų. Dėl to esą per metus į Kazokiškių sąvartyną atvežama maždaug 260 tūkst. tonų atliekų. Jas pradėjus rūšiuoti, atliekų kiekis sumažėtų ketvirtadaliu.


„Mes manome, kad toks kiekis, koks dabar atvažiuoja į sąvartyną, yra iš tikrųjų nedovanotinas, kai 98 proc. visų atliekų atvažiuoja į šitą sąvartyną. Europoje yra visai kiti skaičiai. Tas neveiklumas ir atsakomybė turi būti žmonių, kurie vykdė šitą veiklą“, – kalbėjo iniciatyvinės grupės vadovas Danas Dambrauskas.
Kazokiškių sąvartyno vadovai aiškina, kad kol kas sąvartynas užima tik 9 hektarus, tačiau detaliajame plane numatyta, kad jis išsiplės iki 27 hektarų. Ir veiks du dešimtmečius. Tačiau atliekas rūšiuojant, galėtų veikti ilgiau.
„Tokiu būdu jis tarnautų apie 50 metų ir nereiktų ieškoti naujos vietos. Ir kitas dalykas, aišku, tos atliekos nėra tokios pavojingos aplinkai, bet sąvartynas taip įrengtas, kad tas pavojus yra eliminuojamas bet kuriuo atveju“, – tvirtino įmonės „VTC“ direktoriaus pavaduotojas plėtrai Jurijus Valiūnas.
Vilniaus meras Artūras Zuokas sako, kad Europos Sąjungos lėšos, 101 mln. litų, rūšiavimo gamyklai statyti skirtos jau prieš dvejus metus, tačiau sprendimai statyti nebuvo priimti.
„Šiandien galim pasakyt, kad sprendimai dėl rūšiavimo fabriko statybos yra priimti, dėl vietos –lygiai taip pat. Šiuo metu yra rengiama dokumentacija dėl konkurso statybai paskelbimo“, – teigė A. Zuokas.
Nepastačius gamyklos iki 2013-ųjų, Vilnius prarastų 101 mln. litų europinių lėšų. Mat pagal Europos Sąjungos direktyvas, iki 2013 metų bioskaidžių atliekų patekimą į sąvartyną privalu sumažinti iki 50 proc. Normatyvo neįvykdžius, tenka mokėti baudas – iki 100 tūkst. litų per dieną.
„Yra realu, kad mes nesulauksim tų baudų“, – mano aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.
Atliekų rūšiavimo gamyklą Vilniuje, šalia termofikacinės elektrinės, statytų Vilniaus savivaldybė, bendradarbiaudama su kitomis apskrities savivaldybėmis. Tik ją pastačius būtų statoma atliekų deginimo gamykla.
Virginija Motiejūnienė
LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24