Vos paskyrus baudą už neatvykimą į teismą, V. Uspaskichas pasirodė teisme

2013-04-19, 13:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vos paskyrus baudą už neatvykimą į teismą, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas pasirodė Vilniaus apygardos teismas teisme, tuo sukeldamas šiokį tokį sąmyšį.

Už neatvykimą į teismo posėdį V. Uspaskichui skirta maksimali 30 minimalių gyvenimo lygių bauda - 3900 litų. Teismas V. Uspaskicho neatvykimą į posėdį įvertino kaip nepagarbą teismui. Penktadienio posėdyje buvo numatyta išklausyti baigiamąją prokuroro kalbą.

Po pertraukos, 13.15 val., į posėdį susirinkusiesiems V. Uspaskicho gynėjas pranešė, kad jo ginamasis jau yra įvažiavęs į Vilniaus miestą. Tuo tarpu prokuroras, remdamasis žiniasklaida, sakė, kad V. Uspaskichas tik 12.40 val. išvažiavo iš Kauno, kur atliko tyrimus. Teismas tokį politiko elgesį įvertino kaip nepagarbą teismui ir paskyrė baudą.

Prokuroras S. Verseckas baudą prašė skirti įvertinęs visas aplinkybes.

"Padariau išvadą, kad į teismo posėdį jis ne tik neatvyko be svarios priežasties, bet ir aiškiai rodo nepagarbą teismui, kitiems proceso dalyviams ir net tą procesą stebintiems asmenims. Visų pirma po teismo posėdžio pats girdėjau, kaip informavo teisėją, kad jam šiandien Kauno klinikose tyrimai paskirti iš ryto, tačiau teisėja pasakė, kad jis tyrimus galbūt perkels po pietų. Šiandien, kaip gi matome, iš ryto paskelbiama, kad jis pasirinko ne teismą, o vykti daryti tyrimus. Antra, nepranešė, kad susirgo. Neatvykimo priežastis yra liga, t.y. susirgimas, dėl kurio negalima atvykti. Juo labiau kad jisai sako, kad dabar vyksta į teismo posėdį. Tai nežinau, kaip galima susirgti tokia liga, dėl kurios iš ryto negali atvykti į teismą, o po pietų jau gali", - žurnalistams ironizavo prokuroras.

S. Verseckas taip pat teigė, kad teismas iki 13 val. padarė pertrauką, per kurią turėjo būti pateikti dokumentai, pateisinantys neatvykimą, arba atvykti kaltinamasis. Tai irgi nebuvo padaryta.

"Taigi visos tos aplinkybės rodo, kad jis neatvyko be pateisinamos priežasties, todėl ir prašiau skirti tokią baudą", - dėstė jis. Pasak prokuroro, kita sankcija, be baudos už nepagarbą teismui, neatvykimą į jį yra areštas iki 30 parų. Kol kas prokuroras šios bausmės nesiūlė, tačiau neatmetė, kad tai gali būti ateityje.

Pasibaigus teismo posėdžiui, 13.28 val., jame pasirodė ir pats V. Uspaskichas. Jis dar bandė skambinti teisėjai, su advokatu pas ją patekti, tačiau bergždžiai.

"Ką padarysi - gavau baudą, gavau... Reiškia, ir numirti negalima be baudos", - kalbėjo V. Uspaskichas.

Jis paaiškino, kad suskaudus skrandžiui nuvyko į Kauno klinikas, ir teigė sakęs, kad būtinai dalyvaus penktadienio posėdyje. Kaltinamasis teigė buvęs susitaręs su gydytojais, kad bus apžiūrimas be eilės, jog galėtų grįžti atgal į teismą. V. Uspaskicho šeimos gydytojas yra Kėdainiuose ir visi medicinos nukreipimai būna į Kauną.

"Gerbiamieji, lėktuvo neturiu, skubėjau kiek galėjau, net ir pažeisdamas taisykles. Ką aš galiu padaryti. Ir pranešinėjau, advokatui sakiau, buvo gal kokios 5 minutės po 13 val., kai jau įvažiavau į Vilnių, palaukite", - klausiamas, kodėl vėlavo į posėdį, kalbėjo Darbo partijos lyderis.

Jis nesureikšmino paskirtos baudos dydžio.

"Man nesvarbu bauda, bet tie žaidimai tokie nemalonūs. Iš kitos pusės jie nesibaigia, neartėja senaties terminas, nieko čia nėra skubaus ir visa kita, bet kažkam reikia būtinai daryti ažiotažą, problemas ir t.t.", - sakė jis.

Teismas byloje padarė pertrauką iki gegužės 2 dienos.

Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjančiame Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą, baigiamąją kalbą, kurią sudaro 186 puslapiai, teisiamiems "darbiečiams" turėjo skaityti valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras S. Verseckas. Baigiamojoje kalboje kaltintojas aptaria bylos įrodymus, išreiškia nuomonę, ar reikia kaltu pripažinti teisiamus asmenis ar juridinius asmenis, pasiūlo, kokią skirti bausmę.

Penktadienio rytą posėdis neįvyko, nes teisme nepasirodė partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, kuris informavo, jog yra Kaune, kur jam atliekami skubūs tyrimai. Teismas buvo paskelbęs pertrauką iki 13 val.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Be partijos pirmininko V. Uspaskicho, kaltinimai byloje buvo pateikti ir Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui, ir kai kuriems asmenims.

Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys kaltinamas nurodęs buhalterinę apskaitą vesti apgaulingai ir pasirašęs žinomai neteisingus dokumentus, Darbo partijos vyriausioji iždininkė Marina Liutkevičienė - valstybės institucijoms finansinėse deklaracijose žinomai pateikusi neteisingus duomenis. Tarp kaltinamųjų - ir buvusi centrinės būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė, kuriai, pasak prokurorų, V. Uspaskichas nurodė vesti dvigubą buhalteriją.

Generalinė prokuratūra Darbo partijos bylą Vilniaus apygardos teismui perdavė prieš penkerius metus.

Tikimasi, kad teismas savo verdiktą šioje byloje skelbs gegužę.

ELTA

www.l24.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24