Seimas svarstys, ar atsiklausti tautos dėl dvigubos pilietybės

2013-04-16, 15:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Parlamentarai pradėjo svarstyti Seimo Darbo partijos frakcijos nario Artūro Paulausko pateiktą nutarimo projektą dėl referendumo dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Antradienį po pateikimo už šį dokumentą balsavo 74 Seimo nariai, vienas buvo prieš, susilaikė 20 parlamentarų.

Nutarimo projekte siūloma nustatyti, kad referendumas būtų vykdomas kartu su 2014 metų Respublikos Prezidento rinkimais.

"Prezidento rinkimai sulaukia aktyviausio palaikymo. Per Prezidento rinkimus balsuoja daugiausia Lietuvos piliečių, todėl tikimybė, kad referendumas įvyktų, yra didelė", - sakė A. Paulauskas.

Iniciatoriai siūlo pateikti referendumui šio svarbaus Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimo sprendimo tekstą: "Pritariu, kad Lietuvos Konstitucijos 12 straipsnio antroji dalis būtų išdėstyta šitaip: "Lietuvos Respublikos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu".

"Konstitucija iš esmės draudžia Lietuvos piliečiams būti ir kitos valstybės piliečiais, tad referendumu siekiame pakeisti Konstitucijos 12 straipsnio 2 dalį ir įtvirtinti nuostatą, kad Lietuvos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu", - teigė projekto iniciatorius A. Paulauskas.

Pasak jo, reikėtų atsiklausti tautos, ar ji už dvigubą pilietybę, ar ne. "Tai būtų demokratiška, tai atitiktų ir šiuolaikinę dvasią, padėtume tašką jau dešimt metų vykstančioje diskusijoje", - sakė A. Paulauskas.

Politikas teigė nematąs grėsmės dėl dvigubos pilietybės, nes tolesnį reguliavimą numatys įstatymas. "Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustatys įstatymas. (...) Labiausiai keliamas klausimas dėl rusų ir lenkų kilmės piliečių. Tačiau man sunku įžiūrėti realias grėsmes.

Ar žmogus rusas, ar lenkas, mes juo pasitikime, o kai jis įgis kitos valstybės pilietybę mes keliame abejones, ar jis patikimas, ar jis lojalus. Ir dabar Pilietybės įstatymas leidžia atimti pilietybę piliečiams, kurie elgiasi prieš įstatymą", - aiškino A. Paulauskas.

Atremdamas opozicijos priekaištus jis sutiko, kad dėl referendumui siūlomos formuluotės galima diskutuoti. Politiko nuomone, reikėtų pradėti diskusijas, nes klausimas nėra paprastas.

"Todėl svarbu surasti ne tik tinkamą fomuluotę, bet ir įtikinti žmones ateiti balsuoti. Mes turime praverti duris, tai daroma visose valstybėse, pasaulis globalėja", - bandė įtikinti kolegas A. Paulauskas.

Tuo tarpu konservatoriai turėjo abejonių dėl formuluotės ir saugiklių, tvirtino, kad šis klausimas neišdiskutuotas.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Arvydo Anušausko nuomone, šis klausimas "plikas, neparuoštas, neišdiskutuotas".

Kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, reikia, jog savo nuomonę pareikštų daugiau nei pusė rinkimų teisę turinčių ir į rinkimų sąrašus įrašytų asmenų.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24