Teismas skelbs sprendimą gėjų ir Vilniaus miesto savivaldybės ginče dėl eitynių

2013-04-11, 07:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs asociacijos Lietuvos gėjų lyga (LGL) skundą Vilniaus miesto savivaldybės administracijai dėl įsakymo dalies panaikinimo ir įpareigojimo pašalinti padarytą pažeidimą, skelbs sprendimą šioje administracinėje byloje.

Asociacija LGL kreipėsi į VAAT, prašydama panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos šių metų sausio 16 dienos įsakymo dalį, kuria buvo pakeista organizatorių eitynėms Vilniuje pasirinkta vieta. LGL prašo teismą įpareigoti savivaldybę nedelsiant pašalinti padarytą pažeidimą ir suderinti planuojamų eitynių organizatorių nurodytą vietą Vilniuje - nuo Odminių gatvės Gedimino prospektu Lukiškių aikštės link.

Pasak pareiškėjos, savivaldybės direktoriaus pavaduotojo įsakymo dalis, kuriuo buvo leista liepos 27 d. LGL organizuoti eitynes nuo automobilių stovėjimo aikštelės prie "Forum palace" einant Upės gatve iki automobilių stovėjimo aikštelės prie viešbučio "RadissonBlu", o ne Gedimino prospektu, yra neteisėtas, prieštaraujantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos, Lietuvos Respublikos Konstitucijos, Susirinkimų įstatymo nuostatoms.

Kaip teigia pareiškėja, įsakymo dalis, kuriuo eitynės išstumtos iš centrinės sostinės dalies, prieštarauja jų tikslui - siekti įgyvendinti homoseksualių, biseksualių ir transseksualių žmonių teises, atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į šią socialinę grupę, jų integravimąsi į visuomenę. Pareiškėjos teigimu, susirinkimo organizatoriai turi teisę pasirinkti susirinkimo laiką, vietą, tikslą ir būdą.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija prašo teismo atmesti skundą kaip nepagrįstą. Pasak atsakovės, siekiant apsaugoti eitynių dalyvių teises ir laisves, valstybės ir visuomenės saugumą, viešąją tvarką palankesnė vieta eitynėms organizuoti yra Upės gatvė, kurioje 2010 m. jau vyko LGL organizuotos eitynės.

Atsakovės atstovė paaiškino, kad pareiškėjai buvo pasiūlyta ne tik alternatyvi planuojamų eitynių vieta, bet ir viešosios tvarkos bei visuomenės saugumo požiūriu palankesnė renginio forma - vietoje eitynių surengti susirinkimą arba mitingą Lukiškių aikštėje, tačiau pareiškėja nesutiko. Kaip teigia atsakovė, Vilniaus miesto savivaldybės administracija neuždraudė paties renginio ir neužkirto kelio pareiškėjos organizuojamoms eitynėms, o turėdama duomenų, jog pareiškėjos organizuojamų eitynių metu gali kilti grėsmė visuomenės ir eitynių dalyvių saugumui, atsižvelgdama į viešąjį saugumą užtikrinančios institucijos nuomonę, 2010 m. vykusių analogiškų eitynių patirtį, pasiūlė eitynių vietą Upės gatve.

Trečiasis suinteresuotas asmuo - Policijos departamentas - teismui aiškino, kad Gedimino prospekte yra daug gyvenamųjų namų, biurų, kitokių patalpų, kurias policija privalėtų tikrinti ir renginio metu kontroliuoti, nes yra grėsmė, kad nuo pastatų stogų bus mėtomi įvairūs daiktai. Be to, kelioms valandoms būtų sutrikdytas viešasis transportas. Upės gatvė ir teritorija šalia jos yra daug erdvesnė nei Gedimino prospektas, dėl to šioje vietoje palankesnės sąlygos užtikrinti viešąją tvarką, yra daugiau erdvės policijos pajėgoms išdėstyti ir manevrams, dalis teritorijos yra atitverta natūralia gamtine kliūtimi - Neries upe.

Policijos departamento teigimu, organizuojant eitynes Upės gatve, būtų mažiau trikdomas parduotuvių, kavinių, įstaigų, kitų komercinių objektų darbas, be to, policija jau turi patirties užtikrinti šioje teritorijoje tokio pobūdžio renginio dalyvių, viešosios tvarkos ir eismo saugumą.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24