Išsiplėtė Teisėjų etikos ir drausmės komisijos įgaliojimai

2013-02-07, 11:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Teisėjų taryba antrajai kadencijai iš eilės Teisėjų etikos ir drausmės komisijos (TEDK) pirmininku išrinko Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Algį Norkūną. Teisėjų tarybos posėdyje taip pat patvirtinta nauja Teisėjų etikos ir drausmės komisijos nuostatų redakcija. Nuo šiol TEDK ne tik spręs drausmės bylų teisėjams iškėlimo klausimus, bet ir konsultuos teisėjus etikos klausimais, teiks išvadas, ar buvo laikytasi teisėjų etikos reikalavimų.

„Nauja nuostatų redakcija išplėtė komisijos įgaliojimus. Bet kuris teisėjas, suabejojęs, ar nepažeistų Teisėjų etikos kodekso, galės konsultuotis su TEDK ir išsiaiškinti, ar jo elgesys suderinamas su teisėjo etika. Tuo tarpu kiti asmenys turės teisę ne tik teikti prašymus iškelti drausmės bylas teisėjams, bet ir prašyti TEDK pateikti išvadą, ar teisėjo veiksmai atitiko teisėjų etikos reikalavimus, ar teisėjas nesielgė aplaidžiai.“, – teigia TEDK pirmininkas A. Norkūnas.

Teisėjų kreipimaisi ir kitų asmenų prašymai teisėjų etikos klausimais bus nagrinėjami TEDK posėdžiuose. Teisėjai į TEDK dėl konsultacijos galės kreiptis pateikdami prašymus, kuriuose turės būti išdėstytos su teisėjo asmeniu ar jo veikla susijusios aplinkybės, dėl kurių kyla abejonių etikos požiūriu.

Naujoje tvarkoje nustatyti griežtesni reikalavimai TEDK teikiamiems dokumentams. Prašant iškelti drausmės bylą teisėjui ar kreipiantis dėl išvados pateikimo turės būti nurodomi nusižengimą pagrindžiantys argumentai ir motyvai, dokumentą reikės pateikti valstybine kalba su teikėjo parašu. Elektroniniu paštu pateikiami prašymai galės būti priimti, tik pasirašyti elektroniniu parašu.

Pakeitus nuostatus konkrečiau nurodyta, kokiais atvejais TEDK turės teisę apsiriboti tik teisėjo apsvarstymu komisijoje. Atsisakyti iškelti drausmės bylą teisėjui TEDK nuo šiol galės tada, kai teisėjas pripažins nusižengimą, o TEDK dėl nusižengimo pobūdžio, pasekmių, teisėjo ankstesnio darbo įvertinimo, teisėjo požiūrio į padarytą nusižengimą ir pastangų pasekmes pašalinti turės pagrindo vertinti, kad teisėjo apsvarstymas komisijoje yra pakankamas poveikis teisėjui.

Naujuose nuostatose taip pat įtvirtinta teisė teisėjui TEDK posėdyje turėti teisėjų visuomeninės organizacijos atstovą arba advokatą.

Pagal naująją nuostatų redakciją TEDK viešai skelbs daugiau informacijos apie posėdžiuose svarstytus klausimus. Iki šiol interneto svetainėje www.teismai.lt buvo skelbiami tik tie TEDK sprendimai, kuriais buvo iškeltos drausmės bylos. Vadovaujantis naująja tvarka viešai bus skelbiami ir tie komisijos priimti sprendimai, kuriais teisėjas buvo pripažintas padaręs nusižengimą, bet, atsižvelgiant į aplinkybių visumą, jam buvo atsisakyta iškelti drausmės bylą.

www.teismai.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24