Seimas nutraukė Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimus

2012-11-13, 17:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas nenumatytame posėdyje ypatingos skubos tvarka priėmė Seimo nutarimą „Dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimų nutraukimo“ (projektas Nr. XIP-4996), kuriuo nutarta nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimus. Už Seimo nutarimą, kuris įsigalios gruodžio 13 d., balsavo 55 Seimo nariai, prieš – 28, susilaikė 17 parlamentarų.

Seimas šį sprendimą priėmė vadovaudamasis Konstitucinio Teismo 2012 m. lapkričio 10 d. išvada „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo ir Lietuvos Respublikos Prezidentės paklausimų, ar per 2012 m. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus nebuvo pažeistas Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymas“. Išvadoje Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Vyriausioji rinkimų komisija 2012 m. lapkričio 4 d. sprendimu dėl Seimo rinkimų galutinių rinkimų rezultatų pažeidė Seimo rinkimų įstatymo nuostatas.

Nutarimu taip pat nuspręsta kreiptis į teisingumo ministrą ir Lietuvos teisininkų draugiją su prašymu iki 2012 m. gruodžio 3 d. pateikti Seimui kandidatūras į Vyriausiosios rinkimų komisijos narius.

Projekto teikėjai – Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, Seimo Pirmininko pavaduotojai Česlovas Vytautas Stankevičius ir Česlovas Juršėnas.

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymą vienas iš pagrindų, kai nutrūksta šios komisijos pirmininko, pirmininko pavaduotojo ir nario įgaliojimai, yra atvejis, kai Seimas priima nutarimą nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimus pagal Konstitucinio Teismo išvadą, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatyti esminiai rinkimų rezultatai yra neteisingi arba kad jos veika neatitinka Seimo rinkimų ar Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų įstatymų. Tokiu atveju Seimas ne vėliau kaip per 7 dienas sudaro naujos sudėties Vyriausiąją rinkimų komisiją.

www.lrs.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24