Spausdinti šį puslapį

Lietuva – už stiprų tarptautinį teisingumo teismą ir teise grindžiamą tarptautinę sistemą

2012-11-08, 06:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje lapkričio 6 dieną įvykusiame Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) metinės veiklos ataskaitos aptarime Lietuva pasisakė už pagrindinės JT teisminės institucijos, užtikrinančios teisės viršenybę tarptautiniu lygiu, vaidmens stiprinimą.

Nors visos JT narės savaime yra ir TTT statuto šalys, vis dėlto siekiant užtikrinti Teismo priimtų sprendimų vykdymą, būtina oficialiai pripažinti jo privalomąją jurisdikciją. Šiuo metu tai atlikusios tėra 68 Jungtinių Tautų narės. Lietuva privalomąją Teismo jurisdikciją pripažino rugsėjį.  

Lietuvos nuolatinio atstovo JT pavaduotoja Rita Kazragienė paragino to dar nepadariusias valstybes pasekti Lietuvos pavyzdžiu ir pripažinti vienintelio universalaus tarptautinio teismo sprendimų privalomumą.

Ji pažymėjo, jog tokio pobūdžio pripažinimas neatsiejamas nuo Lietuvos konstitucinių principų bei teisinės tradicijos ir praeityje padėjo šaliai ginti savo interesus Teisme.

Tarptautinis Teisingumo Teismas, vadovaudamasis tarptautine teise, sprendžia valstybių jam pateiktus tarptautinius ginčus ir teikia konsultacines išvadas teisiniais klausimais, dėl kurių į jį kreipiasi tokią teisę turinčios Jungtinių Tautų institucijos ir specializuotos agentūros.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti