Vyriausybė pritarė siūlymams duoti įgaliojimus elektroniniu būdu

2012-10-12, 06:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybės posėdyje pritarta teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlymui sudaryti galimybes įgaliojimus duoti elektroniniu būdu. Tai užtikrins didesnį saugumą, pagreitins, atpigins ir supaprastins įgaliojimų suteikimo tvarką. Kartu atkris poreikis kai kuriais atvejais reikalauti įgaliojimų patvirtinimo.

Pagal pasiūlytas Civilinio kodekso pataisas elektroniniu būdu fiziniai asmenys galės duoti įgaliojimus gauti korespondencijai, darbo užmokesčiui, pensijoms, pašalpoms, stipendijoms ar viešosioms ir administracinėms paslaugoms. Tokius įgaliojimus šiuo metu turi patvirtinti arba notaras, arba organizacija, kurioje fizinis asmuo dirba ar mokosi, taip pat daugiabučių namų savininkų bendrijos pirmininkai, seniūnai, jūrų laivų kapitonai.

Galimybe duoti įgaliojimus elektroniniu būdu bus galima pasinaudoti ir visais kitais atvejais, kai įstatyme nėra įtvirtintas privalomas notarinis ar jam prilygintas įgaliojimų patvirtinimas.

Numatyta, kad elektroniniu būdu įgaliojimai galės būti duodami juos įregistruojant Notariškai patvirtintų įgaliojimų registre. Įgaliotojas, naudodamasis elektroninėmis asmens identifikavimo priemonėmis ir prisijungęs prie tam tikros interneto programos, galės užpildyti jau parengtus įgaliojimų šablonus ir juos užregistruoti, o jo duomenų teisingumas bus tikrinamas automatiškai.

Notariškai patvirtintų įgaliojimų registre, kurį tvarko Teisingumo ministerijos pavaldume esanti Centrinė hipotekos įstaiga, nuo 2011 m. sausio 1 d. registruojami visi notaro patvirtinti įgaliojimai. Įgaliojimų registravimas užtikrina įgaliojimų tvarkymo saugumą ir patikimumą, leidžia įsitikinti, ar įgaliojimas nėra panaikintas, atsisakyti reikalavimo pateikti popierinį įgaliojimą veiksmų atlikimo vietoje.

Teisingumo ministro nuomone, šis registras gali ir turi būti panaudotas užtikrinant ne tik notariškai patvirtintų įgaliojimų saugų naudojimą.

Teisingumo ministro pasiūlytos naujovės taupys ne tik žmonių laiką, bet ir pinigus. Norintys įgaliojimus patvirtinti notariškai šiuo metu už įgaliojimo patvirtinimą notarui turi susimokėti 20–50 Lt, išskyrus atvejus, kai mokama 10 Lt įgaliojimą duodant sutuoktiniui, tėvams, vaikams. Be to, už patvirtinto įgaliojimo duomenų perdavimą Registrui notaras iš asmens dar paima 10–30 Lt atlyginimą.

Už notariškai patvirtintų įgaliojimų registravimą Registre šiuo metu mokamas 6 Lt mokestis, kuris neturėtų keistis ir įdiegus galimybę duoti įgaliojimus savarankiškai.

Per 2011 metus Lietuvoje notarai patvirtino daugiau kaip 87 tūkstančių įvairių įgaliojimų. Už šias paslaugas jiems buvo sumokėta daugiau nei 3,5 milijono litų.

Šios Civilinio kodekso pataisos bus perduotos Seimui svarstyti.

www.tm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24