Teisėjų atrankai - dar daugiau skaidrumo

2012-10-10, 05:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos nariais aptarė naują teisėjų korpuso formavimo tvarką. Taip pat kalbėta, kokių papildomų priemonių reikia imtis, kad teismuose dirbtų tik nepriekaištingos reputacijos asmenys.

„Nuo to, kokie žmonės ateis vykdyti teisingumo, priklauso visuomenės pasitikėjimas teismais. Profesionalumas, nepriekaištinga reputacija ir žmogiškumas - pagrindiniai reikalavimai teisėjui. Jokios tolerancijos korumpuotiems, aplaidžiai dirbantiems teisininkams", - sako šalies vadovė.

Prezidentės prieš metus sudaryta naujos sudėties Komisija, kurioje dirba 4 visuomenės atstovai ir 3 teisėjai, teisėjų atrankai taiko naujus atrankos metodus. Tam, kad būtų užkirstas kelias protekcijoms ir susidarytų objektyvesnis įspūdis apie pretendentą, organizuojamos visų teismo darbuotojų anoniminės apklausos. Taip pat klausomasi kandidatų vedamų teismo posėdžių garso įrašų, žiūrima, kaip pretendentai į teisėjus bendrauja su žmonėmis.

Po pokalbio Prezidentė pasirašė dekretą, kuriuo Komisijai suteikiamas papildomas įrankis dar objektyvesnei teisėjų atrankai. Vertinant kandidato darbo patirtį, teisėjų padėjėjams, advokatams, prokurorams nebus automatiškai skiriamas papildomas balas, o sprendimą priims pati Komisija. Tai sudarys galimybę teisėjų atrankose dalyvauti platesniam ratui profesionalių teisininkų ir padarys teismų sistemą atviresnę, skaidresnę bei užkirs kelią teisininkų diskriminacijai. Dabar daugelis atrankoje dalyvaujančių ir laiminčių pretendentų į teisėjus yra teisėjų padėjėjai.

Siekdama atvirumo, nuo šiol Komisija kiekvienais metais visuomenei teiks viešą savo veiklos ataskaitą.

Per metus Komisija susitiko su 469 pretendentais į teisėjus, 62 asmenys buvo atrinkti į teisėjų pareigas.

Teismų skaidrumas ir atvirumas - vienas iš svarbiausių Prezidentės prioritetų. Šalies vadovės iniciatyva teisėjų atrankos procesas tobulinamas nuolat. Prezidentė su kiekvienu kandidatu į teisėjus susitinka asmeniškai.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24