Įstatymų pakeitimai leis efektyviau tvarkyti su administraciniais teisės pažeidimais susijusią informaciją

2012-08-31, 05:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtiems įstatymų projektams, kuriems įsigaliojus bus sudarytos prielaidos efektyviau valdyti bei tvarkyti administracinių teisės pažeidimų, juos padariusių asmenų ir paskirtų baudų duomenis. Tai reglamentuos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK), Mokesčių administravimo, Biudžeto sandaros įstatymų pakeitimai bei naujas Administracinių teisės pažeidimų registro įstatymas.

Pasak vidaus reikalų ministro Artūro Meliano, parengti šį teisės aktų paketą paskatino Informatikos ir ryšių departamento (IRD) prie VRM vykdomas projektas, kuriuo siekiama sukurti elektroninių paslaugų informacinę sistemą, skirtą ne ginčo tvarka paskirtų baudų fiziniams ir juridiniams asmenims administravimui. Projekto įgyvendinimo metu numatoma sukurti integracines sąsajas tarp jame dalyvaujančių institucijų – IRD prie VRM, Policijos departamento prie VRM  ir Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos (FM) – informacinių sistemų.

„Šiuo projektu siekiama skatinti spartesnį ir geranorišką administracinių baudų mokėjimą, gerinant jų administravimo procesą bei sukuriant priemones jas patogiai sumokėti. Taip pat norima standartizuoti ir suvienodinti baudų administravimo procesus skirtingose institucijose“, – sako vidaus reikalų ministras. 

VRM parengtos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisos numato, kad administracinių teisės pažeidimų protokolai ir nutarimai bus registruojami elektroninėmis priemonėmis. Tai leis centralizuotai administruoti informaciją apie tokius pažeidimus. Taip pat numatoma, kad Vyriausybė ar jos įgaliota institucija patvirtins administracinio teisės pažeidimo protokolo formą ir jos pildymo taisykles – tai užtikrins, kad pažeidimo protokolą surašantys atsakingų institucijų pareigūnai į Administracinių teisės pažeidimų registrą teiktų vienodus duomenis.

ATPK taip pat įtvirtintos nuostatos, numatančios galimybę administracinius teisės pažeidimus padariusiems asmenims gauti informaciją apie jų atžvilgiu priimtus nutarimus elektroninėmis priemonėmis. „Tai leis pažeidėjus tinkamai ir laiku informuoti apie jiems paskirtas baudas, sudarys sąlygas jiems siųsti pranešimus apie artėjantį baudos mokėjimo terminą ar suteikti kitą, su padarytu pažeidimu susijusią, informaciją“, – sako ministras A.Melianas.

Parengtais ATPK bei Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimais taip pat numatoma baudų už administracinius teisės pažeidimus administravimo ir išieškojimo procesą pavesti Valstybinei mokesčių inspekcijai prie FM, iš esmės taikant tą patį, kaip mokesčių administravimas, procesą. Šias funkcijas Valstybinė mokesčių inspekcija prie FM perims iš daugiau kaip 80 institucijų, kurios pagal dabartinį teisinį reguliavimą administruoja pažeidėjams paskirtas baudas.

Naujas Administracinių teisės pažeidimų registro įstatymas sudarys teisinį pagrindą vieningo registro sukūrimui, kuriame ATPK nustatyta tvarka bus registruojami visi atsakingų institucijų užfiksuoti administracinės teisės pažeidimai, įrašomi administracinius teisės pažeidimus padariusių asmenų duomenys bei kiti administracinių teisės pažeidimų duomenys. Šiuo metu nėra sukurtos vieningos informavimo apie asmeniui paskirtas baudas už administracinius teisės pažeidimus ir jų mokėjimo terminus sistemos.

www.vrm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24